Oroszország ígéri, hogy mindent elárul a Kurszkról

A Kurszkról szóló független, angol nyelvű weboldalt mutatott be az orosz elnök asszisztense. A Barents-tenger fenekére süllyedt orosz atom-tengeralattjáróról készült oldal célja, hogy a lehető legtöbb és legfrissebb információkat adja az érdeklődőknek.

a kurszk tengeralattjáró
A Kurszkkal foglalkozó független, angol nyelvű weboldal (http://kursk141.org/) jelent meg körülbelül egy évvel azután, hogy az orosz haditengerészet atom-tengeralattjárója a Barents-tenger mélyére süllyedt. A hajón bekövetkezett robbanás után a Kurszk 118 főnyi legénysége életét veszette. A hajótest azóta is a tenger fenekén nyugszik - emlékeztet a CNN.

Moszkvát nemcsak az áldozatok rokonai, de az újságok és nyugati megfigyelők is kritizálták, amiért nem adott elég információt az elsüllyedt tengeralattjáróról. Ezért most személyesen az orosz elnök, asszisztense, Szergej Jastrazhemskij hozta nyilvánosságra a weboldalt. Közölte, hogy tanultak a múltból. "Most már tudjuk, hogy jobb lett volna, ha egy évvel ezelőtt több információt adunk." - mondta Vlagyimir Putyin asszisztense a website bemutatóján. Hozzátette "a mostani jelenlétünk is jelzi, hogy az orosz kormány meg akarja találni az igazságot a Kurszkról." Elmondta, még nincs meg minden kérdésre a válasz, hogy pontosan mi történt tavaly augusztusban, de a válaszokat keresik. Eddig még csak feltételezések vannak a történtekről. Megígérte, hogy ha kiderül az igazság, akkor nyilvánosságra hozzák.

Az oldal megpróbál részletes információkkal szolgálni a Kurszk kiemelési műveletéről. A magyarázat szerint azért készült el a nemzetközi site, mert a Kurszk tragédiája az egész világon felkeltette az emberek érdeklődését. Az oldalt a Strana orosz nemzeti hírügynökség, az ORT tévétársaság és az Interfax hírügynökség támogatja. A szerkesztők szerint az oldal gazdaságilag is független az orosz kormánytól.

A weboldalra látogatók találkozhatnak a kiemelési műveletek háromdimenziós modellezésével, és a kiemelés minden részletét megismerhetik. Tartalmaz archív anyagokat, és a legújabb információkat is a tragédiáról. A kormány ígérete szerint a szerkesztők a lehető leggyorsabban megkapják a szükséges információkat. Emellett olvasható lesz a független szakértők véleménye és más kommentárok is.

Eddig 12 holttestet sikerült kiemelni a tragédia óta a tenger mélyén fekvő hajótestből. Miután - a várhatóan nagy költségek ellenére - Putyin elnök megígérte, hogy felszínre hozzák a roncsot, mindenki abban reménykedik, hogy végre kiderül az igazság, hogy mi is okozta az atom-tengeralattjáró katasztrófáját.

Korábban:

Nem várt nehézség a Kurszk kiemelésénél

Ajánlat:

 A Kurszk alapítvány

A most bemutatott új oldal