Bosnyák muzulmán tisztek álltak a hágai bíróság elé

Ártatlannak vallotta magát az a három magas rangú bosnyák muzulmán katonatiszt, akiket múlt héten fogtak el, és vittek Hágába. A vád szerint a tisztek 1993-ban gyilkoltak és gyilkoltattak horvátokat, szerbeket és civileket.

Ártatlannak vallotta magát az a három magas rangú bosnyák muzulmán tábornok, akiket a hágai Nemzetközi Bíróság háborús bűnök elkövetésével vádol. A három egykori tisztet múlt héten tartóztatták le a rendőrök Bosznia-Hercegovinában. A vád szerint gyilkosságokat és más bűnöket követtek el horvátok és szerbek ellen 1993-ban, Boszniában.

A férfiak az eddigi legmagasabb rangú muzulmán tisztek, akiket felelősségre von a hágai Nemzetközi Bíróság háborús bűnökkel foglalkozó bírósága. De más muzulmán harcosok már álltak a bíróság előtt. Korábban két táborparancsnokot három évre ítéltek szerbek elleni bűnökért.

A vádirat 19 pontja szerint gyilkoltak, romboltak, bujálkodtak és embertelen bánásmódot tanúsítottak. A vádirat állítja, hogy General Enver Hadzihasanovic tábornok, Mehmed Alagic tábornok és Amir Kubura ezredes felelősek a falvakban és városokban folyt harcokat követő kivégzésekért, mészárlásokért. Áldozataik főleg horvátok voltak, de gyilkoltak szerb hadifoglyokat és civileket is. A legszörnyűbb mészárlásokat - az ügyészek szerint - nem saját kezűleg, hanem muzulmán "szent" harcosokkal végeztették el.

A vádlottak már korábban is megjelentek a bíróság előtt, akkor mint tanúkat hallgatták ki őket. Hadzihasanovic a múlt héten elítélt Krstic perében is tanúskodott - írja a BBC.

Korábban:

Hágába szállítottak két muzulmán tábornokot