A nyugat-jeruzsálemi véres palesztin kamikaze-merénylet megtorlására Izrael péntek hajnalban bezárta a kelet-jeruzsálemi palesztin irodákat, és légicsapásokat hajtott végre a ciszjordániai Rámalláhban.

Izraeli rendőrök biztonsági egységekkel együtt elfoglalták és bezárták az Orient House-t, a Palesztinai Felszabadítási Front (PFSZ) kelet-jeruzsálemi félhivatalos székházát, letartóztatva az épületet őrző hét alkalmazottat, és dokumentumokat kobozva el. Az izraeli rendőrség bezárta a Palesztin Hatóság kilenc másik kelet-jeruzsálemi irodáját is. Ezen kívül izraeli katonák megszállták a hatóság irodáit a Jeruzsálem keleti tőszomszédságában lévő, palesztin önkormányzat alatti Abu-Disz településen.

Izraeli harci repülőgépek támadást hajtottak végre a palesztin rádió és tévé rámalláhi székháza ellen. Egy F-16-os vadászgép két rakétát lőtt ki a palesztin rendőrségnek a ciszjordániai nagyváros déli részén lévő központjára. Az épület lángba borult, szemtanúk szerint, de személyi sérülést nem jelentettek. A Palesztin Hatóság röviddel a legtöbb hivatali épületet idejekorán kiüríttette az önkormányzati zónákban, tartva az izraeli megtorlástól. Az EFE által említett palesztin biztonsági források szerint izraeli harckocsik benyomultak Gáza városának keleti részébe is.

Uzi Landau izraeli biztonsági miniszter kijelentette, hogy a kelet-jeruzsálemi PFSZ-irodák bezárása összhangban áll a hét éve kötött oslói megállapodásokkal. Az Orient House és a többi iroda "az erőszak szításának központjaként szolgált" - közölte izraeli kormány sajtóhivatala. Az irodabezárások nyilvánvalóan felbőszítik a palesztinokat, akik nem tágítanak attól, hogy az arab lakta Kelet-Jeruzsálem jövendő államuk fővárosa lehessen. Izrael, amely az 1967-es közel-keleti háborúban szállta meg a város keleti részét, egész Jeruzsálemet saját fővárosának tekinti.

Az izraeli biztonsági kabinetnek a megtorló akciókat megelőző ülésén éles vita volt Ariel Saron miniszterelnök és Simon Peresz külügyminiszter között a csapások mértékéről. A közszolgálati rádió szerint Saron először Benjámin Ben Eliezer védelmi miniszterrel beszélte meg a tervezett megtorlás célpontjait. A 12 tagú biztonsági kabineten belül Peresz és még két munkapárti miniszter a kemény támadások ellen szavazott.

A nyugat-jeruzsálemi pizzériában elkövetett pokolgépes merényletben, hivatalos mérleg szerint 15 ember vesztette életét az öngyilkos palesztin tettessel együtt, és 88 szenvedett sérülést. A halottak között van egy 31 éves amerikai nő és egy 60 éves brazil férfi is, a sebesültek között pedig három francia zsidó turista. Az Iszlám Dzsihád visszavonta azt az állítását, hogy tagja követte volna el a merényletet, elismerve, hogy azt a másik iszlám szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász aktivistája vitte véghez. Nem tudtak végleges döntést hozni a jeruzsálemi véres kamikaze merénylet megtorlásának mikéntjéről, mert Ariel Saron miniszterelnök nem tudott egyezségre jutni Simon Peresz külügyminiszterrel. Ezért késő estére összehívták a teljes kormányt - adta hírül a rádió.

Palesztin orvlövészek csütörtök este agyonlőttek egy fiatal izraeli lányt. Az izraeli közszolgálati rádió szerint Dzsenín mellett, Ciszjordániával határos észak-izraeli területen haladt autójával Merav kibuc felé, ahova való. Társnője súlyosan, két másik utasa könnyebben megsérült.

Korábban:

Tizenkilencen haltak meg a jeruzsálemi robbantásban