Az izraeli hadsereg szombaton palesztin tüntetőket kergetett szét a kelet-jeruzsálemi Orient House közelében, miközben a Gázai-övezetben szombatra virradóra újabb összecsapások voltak az izraeliek és palesztinok között. Jasszer Arafat palesztin vezető nemzetközi beavatkozást sürget.

Az izraeli hatóságok a csütörtökön végrehajtott jeruzsálemi öngyilkos merénylet után péntekre virradóra elfoglalták a Palesztinai Felszabadítási Szervezet félhivatalos székházának tekintett Orient House-t, vagyis a Kelet Házát. Az izraeli lépés ellen azóta is több arab ország és a Palesztin Hatóság is tiltakozott.

A szombati megmozdulás több száz résztvevője előbb Izrael-ellenes jelszavakat kiáltozott, és hazafias palesztin dalokat énekelt. Plakátjaikon a következő felirat volt olvasható: az Orient House a jövőben is palesztin erősség marad, és dacol az izraeli erőszakkal.

A tüntetés résztvevői megpróbálták megközelíteni a barikádokkal védett és rendőrök által körülzárt épületet, de a hatóságok végül erőt alkalmazva szétkergették a tömeget.

Nemzetközi beavatkozást sürget a palesztin vezetés az Orient House zárlatának feloldása érdekében. Jasszer Arafat palesztin elnök máris több levelet intézett vezető politikusokhoz, köztük George Bush amerikai elnökhöz, Kofi Annanhoz, az ENSZ főtitkárához, Vlagyimir Putyin orosz és Csinag Cö-min kínai államfőhöz, valamint az Európai Unió elnöki tisztét betöltő Norvégia miniszterelnökéhez, Jens Stoltenberghez.

Mint Szaeb Erekat, a kormányzati ügyek palesztin minisztere szombaton elmondta, Arafat e levelekben gyors nemzetközi beavatkozást sürgetett az összes palesztin intézmény zárlatának megszüntetéséért.

Az Orient House bezárását elítélő arab országokhoz szombaton csatlakozott Szaud-Arábia is. A rijádi hivatalos közlemény hangsúlyozza, hogy a palesztin szuverenitás jelképének számító intézmény lefoglalása elfogadhatatlan erőszakos cselekmény.

Közben általános sztrájkra szólította fel hétfőre a palesztinokat a Fatah mozgalom ciszjordániai vezetője az Orient House bezárása miatt.

Marvan Barguti az AFP francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában szombaton felhívott "minden arabot és mohamedánt", hogy sztrájkkal fejezze ki támogatását a palesztin ügy iránt, és tiltakozzon "a Jeruzsálem elleni izraeli agresszió miatt", s ezen belül is főként a Kelet Háza elfoglalása ellen.

Joszi Beilin izraeli munkapárti képviselő és más pacifisták szerint ki kell vonni a rendőrséget az Orient House-ból, mielőtt az "a konfliktus újabb gyűjtőpontjává válik". Beilin, a volt igazságügyi miniszter úgy véli, hogy "a Kelet Házának semmi köze a terrorizmushoz, s az elfoglalása kevéssé intelligens politikai cselekedet volt, mert a nemzetközi közösséget Izrael bírálatára ösztönözte ahelyett, hogy a külföld a palesztin hatóságra gyakorolt nyomást növelte volna a szörnyű jeruzsálemi terrorista merénylet miatt".

A palesztin rendőrség letartóztatta közben a Hamász szélsőséges mozgalom egyik aktivistáját, akit az izraeli biztonsági szolgálatok is köröztek. A Hamász szervezte meg saját állítása szerint a pénteki merényletet, amelyben 15 lakos, köztük hat gyermek vesztette életét.

Korábbi cikkünk:

Izrael megtorlásként légicsapásokat hajt végre