Kínának nem tetszik az amerikai ajánlat

Kína mélységes elégedetlenségének adott hangot, miután kiderült, hogy az Egyesült Államok a kért egymillió helyett csak 34 ezer dollárt akar adni a kémrepülő-incidens kárpótlásaként.

A konfliktus áprilisban tört ki, amikor egy amerikai képrepülőgép összeütközött egy kínai vadászrepülővel, majd kényszerleszállást hajtott végre. Kína követelte, hogy a 24 fős legénység etetésének, a kémrepülőgép őrzésének, szétszerelésének és visszaadásának költségeit térítse meg az Egyesült Államok. Az ázsiai kormány 1 millió dollárt kért. A Pentagon azonban sokallta az összeget, és csupán 34 ezer dollárt ajánlott fel.

A kínai külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte az ajánlatot, és figyelmeztette az amerikai kormányt, hogy sürgősen módosítja az összeget. A miniszter arra is utalt, hogy a kért összeg csupán személyenként és naponként 100 dollárt jelent.

A felderítő repülőgép szétszerelésének és elszállításának költségeit az Egyesült Államok már külön rendezte.

A Pentagon szóvivője azzal magyarázza ajánlatukat, hogy a 34 ezer dollárt csak a legénység ellátásáért cserébe adják, és azért ez szerintük megfelelő összeg. A BBC szerint a Pentagonon nagy kormányzati nyomás van atekintetben, nehogy több pénzt adjon Kínának. Egy republikánus politikus például úgy fogalmazott: az egész incidens nem más, mint egy "kommunista kalózkodás" és Kína "a zsarnoki rezsim álmodozásaképpen" vár kompenzációt.

Korábbi cikkünk:

Töredékét fizeti az USA a kínai igényeknek