Veszélyben a macedón békeegyezmény

Öt macedón rendőr sebesült meg az albán lázadókkal Radusa környékén vívott harcokban, Szkopjéban több ezer macedón tüntetett az UCK ellen.

 A független A1 tévé szerint péntek este is folytatódtak az összecsapások a Szkopjétől mintegy harminc kilométernyire északra lévő Radusa térségében, ahová a szomszédos koszovói Vitinából is átlopództak albán fegyveresek, erősítve a macedóniai albán Nemzeti Felszabadító Hadsereg (UCK) lázadóit.

A szkopjei védelmi minisztérium mérlege szerint előzőleg hét macedón katona vesztette életét és kilenc sebesült meg, miután teherautó-konvojuk alatt két, UCK-lázadók által lerakott akna robbant a fővárostól tíz kilométernyire északra lévő Ljubanci és Ljuboten falu környékén.

A dpa szerint Szkopjéban ötezer macedón tüntetett, albánellenes, NATO-ellenes és Amerika-ellenes jelszavakat harsogva. Az elesett hét katona szkopjei tartalékos volt. Több száz tüntető megpróbált behatolni az amerikai nagykövetségre, de rohamrendőrök útjukat állták. A tiltakozó tömeg köveket hajigált rájuk és a nagykövetségi épületre. Eltorlaszolták a Tetovóba vezető országutat is.

Megfigyelők megjegyezték, hogy a pénteki erőszakcselekmények veszélybe sodorhatják a nemzetközi közvetítők által a macedón és albán pártvezetőkből szerdán Ohridban kisajtolt békemegállapodás hétfőre kitűzött aláírását.