A tervek szerint délután írják alá a macedón szláv és albán politikusok a békemegállapodást. A heves hétvégi harcok miatt kérdésessé tették az USA és az EU közvetítésével elkészített dokumentumot. Amennyiben a megállapodás tartósnak bizonyulna, a NATO kész bevonulni az országba, hogy ellenőrizze az albán lázadók fegyverletételét.

A tervek szerint délután négy 4-kor írják alá a macedón-albán békemegállapodást, bár ezt a heves hétvégi harcok miatt kérdéses volt. A macedón kormány vasárnap ugyan egyoldalúan tűzszünetet hirdetett, ám az albán lázadók megtámadtak több rendőrposztot Szkopjétől néhány kilométerre, Aracsinovo falu közelében. Egy macedón rendőr megsebesült.

A megállapodás aláírása után a NATO arra készül, hogy 3500 katonát küldjön Macedóniába a gerillák fegyvereinek begyűjtésére és megsemmisítésére. A brit irányítás alá helyezett akcióban amerikai, francia, német, olasz, spanyol, görög, holland, török, norvég és cseh alakulatok is részt vesznek.

A ceremóniára árnyékot vet, hogy Arben Xhaferi albán politikus, aki részt vett a béketárgyalásokon, nem utazhat Szkopjéba, mert - mint mondta - "aláírnánk a dokumentumot, de a harcok miatt fizikailag nem tudunk odamenni".

A tervek szerint a délutáni ünnepélyes aláíráson a NATO-t George Robertson főtitkár, az EU-t Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselő és Louis Michel belga külügyminiszter, valamint Francois Léotard különmegbízott képviseli majd. Az USA-t James Pardew képviseli. "Ma napon megkezdhetjük a konfliktus lezárását. Mától már nem lesz ok a harcokra", mondta Pardew. Az EBESZ részéről ki Mircea Geoana román külügyminiszter utazik Szkopjéba. "Remélhetőleg nem csak egy aláíráson veszünk részt, hanem a macedóniai helyzet fordulópontjánál tanúskodhatunk", mondta Geoana.