Panda-boom Kínában

Akár húsz pandabocs is születhet az elkövetkezendő hónapokban, Kínában. A mesterségesen megtermékenyített nősténypandák speciális szülőszobákban adhatnak életet utódjaiknak.

Újszülött pandák
A mesterséges megtermékenyítésnek köszönhetően tizenhárom óriáspanda ad a következő hónapokban új életet pandabocsoknak Kínában - jelentette a BBC. A közelmúltban végzett hasonló beavatkozások során az esetek ötven százalékában ikerbocsok születtek, így most húsz újszülött pandára számít a kínai Óriáspanda Szaporító Technológiai Bizottság.

Az óriáspanda a világ egyik legveszélyeztetettebb faja. Világszerte mindössze körülbelül 1000 példány él, többségük Kína Szecsuán tartományában. Az elmúlt négy évben a kínaiak hatvanhat nősténypandán végeztek el mesterséges megtermékenyítést, hogy megmentsék a kihalás szélére került fajt. A 66 állatból 52-en élték túl a terhességet és hoztak világra új bocsokat.

A mostani tizenhárom vemhes állatból kilencet nemrég költöztettek át egy légkondicionált szülőszobába Csengduban, míg a maradék négy ősszel ellik majd a Wolong Természetvédelmi Területen.

""Tapasztalataink szerint a vemhes állatok ötven százaléka ikreknek ad életet, így most 13-20 új jövevény érkezésére számíthatunk" - közölte Zang Anzsu az Óriáspanda Szaporító Technológiai Bizottság igazgatója.

A pandák alacsony szaporulata annak köszönhető, hogy roppant mód nem érdekli őket a szex. A mesterséges megtermékenyítés bevezetése előtt sok módszert kipróbáltak már, hogy szaporodásra bírják az állatokat. A faj jövője iránt elkötelezettek a hagyományos kínai serkentőszerek mellett bevetették a Viagrát is - írja a BBC.

Ajánlat:

Mindent a pandákról