Délen és nagyvárosokban él a feketék többsége

Az Egyesült Államok fekete lakossága az átlagosnál gyorsabban emelkedik, azonban a növekedés továbbra is jellemzően a nagyvárosokban, illetve az ország déli részén érzékelhető. Ezzel szemben 14 államban szinte egyáltalán nem élnek afro-amerikaiak, hiszen ezeken a területeken a fehér lakosság aránya magasabb, mint 90 százalék.

A Census Bureau új tanulmánya szerint Vermont és Maine állam lakosságának több mint 98 százaléka fehér. Szintén rendkívül magas, 90 százalék feletti a fehérek aránya New Hampshire-ben, Iowában, Észak-Dakotában, Nebraskában, Minnesotában, Wisconsinban, Nyugat-Virginiában, Kentuckyban, Wyomingban, Idahóban, Montanában és Utahban.

A fekete lakosság elsősorban délre, illetve a nagyvárosokba koncentrálódik. Az Egyesült Államok afro-amerikai népességének ugyanis 60 százaléka az ország déli részén él. Emellett a 96 fekete többségű megyéből 95 szintén a déli államokban található – írja az ABCNews.

A legfontosabb nagyvárosok, mint New York, Chicago, Detroit és Los Angeles szintén a fekete populáció központi lakóhelyei. Detroit lakosságának például már 83 százaléka afro-amerikai.

Összességében az USA összlakosságának 12,9 százaléka afro-amerikai, azaz jelenleg 36,4 millió fekete él az országban. A tanulmányból az is kiderült, hogy a fekete lakosság száma gyorsabban nő a fehéreknél. 1990 és 2000 között az afro-amerikai népesség 16-22 százalékkal nőtt, míg ugyanebben az időszakban a fehér lakosságnál a növekedés aránya 5,9 és 8,6 között mozgott. Ezekből a számokból is következik, hogy jelenleg a fehér lakosság átlagéletkora jóval magasabb, mint a fekete populációé.

[origo]