Meghalt a harmincegyedik török éhségsztrájkoló

Harmincegyre nőtt a halálos áldozatok száma a török éhségsztrájkolók között: az akció résztvevői a törökországi börtönreform ellen tiltakoznak oly módon, hogy nem vesznek magukhoz táplálékot.

Osman Osmanagaoglu kedden, 299 napos, maga vállalta koplalás után halt meg isztambuli otthonában - közölte a Elítéltek Családtagjai Szövetségének (TAYAD) egyik tagja. A negyvennégy éves férfi kilenc hónapja kezdett éhségsztrájkot még a börtönben, ahová azért került, mert tagja volt a szélsőbaloldali Forradalmi Népi Felszabadítási Párt és Frontnak (DHKP-C), amely számos merényletet követett el Törökországban.

Osmanagaoglu egy hónappal ezelőtt szabadult, de folytatta ételmegvonásos tiltakozását. Tavaly decemberben börtönlázadások robbantak ki Törökország-szerte azt követően, hogy a biztonsági erők új börtönökbe helyezték át az elítélteket. A tiltakozásokban 30 fogoly és két katona halt meg.

A Reuters jelentése szerint több mint kétszáz fogoly és néhány hozzátartozó folytat hónapok óta éhségsztrájkot a török kormányzat börtönreformja ellen. A rabokat a zsúfolt közösségi cellákból magánzárkákba helyezték át, ami az elítéltek szerint elszigeteli egymástól az embereket, és kiszolgáltatottá teszi őket az őrök bántalmazásaival szemben.

Az éhségsztrájkolók csupán édesített vagy sózott vizet, valamint vitaminokat vesznek magukhoz, hogy életben tartsák magukat, és meghosszabbítsák tiltakozásuk időtartamát. A hatóságok azzal érvelnek, hogy az új rendszer jobban megfelel az Európai Unió követelményeinek, s az elkülönítés megnehezíti a börtönmaffia-hálózatok kialakulását.