Nem követte fegyvernyugvás a tegnap aláírt békemegállapodást Macedóniában. A kormányerők és az albán szakadárok több ízben összecsaptak. A média szkeptikusan fogadta az egyezmény aláírását.

A hétfőn aláírt békemegállapodás ellenére folytatódtak az összecsapások Macedóniában a hadsereg és az albán szakadár lázadók között. Az albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) a Tetovo körüli hegyekben, valamint Szkopjétól északra megtámadta a macedón hadsereg állásait. A kormányerők viszonozták a tüzet. A macedón hadsereg harckocsikkal és tüzérséggel lőtte a szeparatisták által elfoglalt Matejcse és Nikusztak falvakat.

Bár az UCK nem vett részt a béketárgyalásokon, hétfőn vezetőik úgy nyilatkoztak, hogy készek letenni a fegyvert.

A macedón média szkeptikusan fogadta az albán lázadókkal fél éve tartó háborút elvileg lezáró békekötést. A Dnevnik független napilap szerint kétséges, hogy az alkotmánymódosítási ígéretre válaszul valóban leszerelnék az UCK harcosait. A lapban megjelent karikatúrán a két macedón párt képviselője tollal írja alá az egyezményt, míg az albánok nevei lőszerekből jönnek ki. A Ljubcso Georgievszki kormányfőhöz közel álló Nova Makedonija szerint minden azon múlik, hogy "mennyire készek az albán terroristák megválni kalasnyikovjaiktól." Az állami tulajdonban lévő Vecser szerint "a béke kopogtat, de a háború nem nyit ajtót".

Az aláíró pártok egyike, a Macedóniai Szociáldemokrata Párt mindazonáltal egész oldalas hírdetést helyezett el több lapban, felszólítva az ország lakosságát a megállapodás támogatására. "Az alku jobb, mint a háború", áll a szociáldemokrata párt hirdetésében.

Korábban:

Aláírták a macedóniai békemegállapodást