Példa nélküli áradások Iránban

Az iráni állami televízió legújabb mérlege szerint 240-en vesztették életüket az Irán északkeleti részén pusztító áradásokban.

Irán egész északi részén igen nagy esőzések voltak az elmúlt napokban, de délen és Teherán térségében is jelentős csapadék hullott. Az esőzések főként a ország Kaszpi-tengeri területeit érintették. Eközben a félsivatagos ország nagy részét 30 év óta a legsúlyosabb szárazság sújtja.

A 240 halott közül negyvenen Golesztán tartományban egy duzzasztógátnál vesztek oda. Az északkeletebbre lévő Horászán tartományban kedden tizenöten vesztették életüket, az eltűntek száma harminc körül van. A hadsereg nagy erőkkel - 15 helikopterrel - vesz részt a mentésben, és eddig tizenötezer embert telepítettek ki.

A iráni Vörös Félhold szervezet elnöke felhívással fordult az emberekhez: ajánljanak fel sátrakat, takarókat, élelmiszert és gyógyszert az áradások sújtotta térségek lakóinak.

Az iráni kormány egyelőre nem kért nemzetközi segítséget, Kuvait azonban már a második segélyszállítmányt indította el a térségbe.