Egészségesebbnek érzik magukat az iszákos spanyolok, mint az absztinensek - egy felmérés szerint. A szakértők figyelmeztetnek: ez nem bizonyítja az alkohol jótékony hatását.

Azok az emberek, akik rendszeres alkoholfogyasztók általában egészségesebbnek érzik magukat, mint az absztinensek. A Spanyolországban készített felmérés során 19500 felnőttet kérdeztek meg. Az eredmények azt mutatják, hogy minél többet iszik valaki, annál egészségesebbnek érzi magát - jelentette a BBC.

A vizsgálatok szerint a sört és rövidet mértékkel fogyasztók ugyanannyira "egészségesek", mint a rendszeresen kis mennyiségű - jótékony hatásúnak gondolt - bort ivók. Az alkoholivás kis mennyiségben valóban kifejthet jótékony hatást az egészségre, de a mértéktelen ivászat könnyen májkárosodáshoz vezethet - mondja a brit Alcohol Concern nevű szervezet szóvivője.

A felmérés során arról kérdezték az embereket, hogy mit és mennyit isznak, valamint hogyan értékelik egészségi állapotukat. A kérdezők rögzítették a válaszadók korát, nemét, munkakörét, fizikai tevékenységeit, és gazdasági helyzetét.

Az emberek harmada szerint olyan az egészségi állapotuk, amilyennek lennie kell. Közel 57 százalékuk fogyaszt alkoholt, többségük egy-négy pohárral egy nap. A többet keresők, a dolgozók, a dohányosok és a fizikai munkások általában többet isznak. A felmérés megállapította, hogy azok akik fogyasztanak valamennyi alkoholt kisebb arányban érzik magukat betegnek.

A vizsgálatot végző orvosok közölték, hogy a felmérés eredményei alapján senki se gondolja, hogy egészségesebb akár a mértéktartó az italozás is. A spanyol felmérés azonban teljesen ellentétben áll az északabbra fekvő országokban végzett vizsgálatok eredményeivel. Ott az alkoholfogyasztás a rosszabb egészségi állapothoz kapcsolódott. A szakértők szerint ez az eltérő életstílusnak köszönhető - írja a BBC.