A kolumbiai elnök az emberi jogi csoportok ellenvetéseit félresöpörve felhatalmazta a hadsereget a hadi törvénykezés bevezetésére a terrorizmus és banditizmus elleni harcban.

Andrés Pastrana , (balról a negyedik) egy bogotai katonai parádén.
Andrés Pastrana, (b.4.) egy bogotai katonai parádén
Az Andrés Pastrana által még hétfőn aláírt, de csak csütörtökön kihirdetett törvény értelmében az elnök által kijelölendő övezetekben a polgári hatóságokat a hadsereg alá rendelik. Ezekben a polgárháborús övezetekben a katonaság bizonyos körülmények között átveheti a bíróság egyes jogköreit, elrendelheti civilek letartóztatását, vizsgálatokat indíthat és folytathat le helyette, hosszabb ideig tarthatja fogságban a gyanúsítottakat, és rövidre zárhatja a vizsgálatot akkor, ha a fegyveres erők valamelyik tagját vádolják meg az emberi jogok megsértésével.

A bírálói szerint a törvény aláássa az emberi jogok helyzetét Kolumbiában. Támogatói viszont azt várják tőle, hogy segíteni fogja a küzdelmet a baloldali gerillák és a jobboldali halálbrigádok ellen. A kolumbiai polgárháborúban az elmúlt évtizedben a negyvenezren haltak meg.