A tálibok nem tárgyalnak a fogva tartott nyugatiakról

Egyelőre csődöt mondtak az Afganisztánban bebörtönzött külföldiek szabadon bocsátása érdekében tett diplomáciai erőfeszítések.

Az iszlám tanításaihoz mereven ragaszkodó tálibok kormánya pénteken az állami rádió útján tudtul adta: a nyugati diplomatákkal folytatott tárgyalásaik véget értek, és - mint kijelentették - továbbiakra nincs is szükség.

A Németországból, az Egyesült Államokból és Ausztráliából érkezett diplomatáknak már csütörtökön egyértelműen értésükre adták, hogy térjenek vissza a szomszédos Pakisztánba, és ott várják meg a Shelter Now nevű német segélyszervezet nyolc munkatársa ügyében folyó vizsgálat eredményeit.

Az őrizetbe vetteket Afganisztánban tiltott keresztény hittérítéssel vádolják. A nyugati diplomaták eddigi sikertelenségük ellenére sem adják fel, és reményüket fejezték ki, hogy szombatra sikerül újabb tárgyalópartnert találniuk a börtönben lévők ügyében, illetve augusztus 21-én lejáró saját vízumuk meghosszabbítása érdekében.

Augusztus 3-án a négy német, két ausztrál és két amerikai állampolgár mellett a Shelter Now tizenhat belföldi, afgán munkatársát is őrizetbe vették. Várakozások szerint a külföldieket szabadságvesztésre ítélik, majd kiutasítják az országból. Afgán munkatársaikat viszont halálbüntetés fenyegeti.