Ellenzéki lapot foglalt le a fehérorosz rendőrség

Grúziában 13 személyt, köztük egy volt pénzügyminisztert ítéltek öt és húsz év közötti börtönbüntetésre, mert három évvel ezelőtt merényletet kíséreltek meg Eduard Sevardnadze grúz elnök ellen.

A hatóságok a Nasa Szvoboda (Szabadságunk) 400 ezer példányát kobozták el a lap kiadójánál, amelynek tulajdonosát pénzügyi visszaélésekkel gyanúsítottak meg. Pavel Zsuk, a lap főszerkesztője elmondta, hogy a lefoglalt lappéldányok nem a kiadó, hanem a szerkesztőség tulajdonát képezték. Hozzátette: a rendőrség akciója rablással ér fel, és alig leleplezett kísérlet a szeptember 9-i elnökválasztás előtt a Lukasenkót célzó kritikák elhallgattatására.

A lap választási különszámának lefoglalásával Lukasenko igyekszik akadályozni az ellenzék választási kampányát. A főszerkesztő elmondta még, hogy a történtek ellenére a szerkesztőség újságíróinak sikerült 100 ezer példányt megmenteni a rendőrök elől.

Az újságban egyébként helyet kapott egy Lukasenkót bíráló cikk, amelynek a következő felcímei voltak: "A diktátort elárulták saját emberei, A nép nem fogja elfelejteni". A lapban szerepelt továbbá egy beszámoló az ellenzék elnökjelöltjéről.