Romániában bírálják a szófiai magyar nagykövetet

A román külügyminisztérium azért bírálta a szófiai magyar nagykövetet, mert az kritizált egy román javaslatot, amely az EU- és NATO-csatlakozási erőfeszítések segítésére létrehozandó bolgár-román tandemről szólt.

A román külügyminisztérium szombat este nyilvánosságra hozott közleményében bírálta a szófiai magyar nagykövetet, aki - legalábbis Bukarest szerint - kritizálta a román kormányfő minapi bulgáriai látogatása idején tett román javaslatot. A javaslat az EU- és NATO-csatlakozási erőfeszítések segítésére létrehozandó bolgár-román "tandemről" szólt. Kolozsi Béla szófiai magyar nagykövet bukaresti magyar tudósítóknak cáfolta a neki tulajdonított és úgymond Románia ellen irányuló kijelentéseket.

Az eset előzményeihez tartozik, hogy Adrian Nastase román kormányfő kedden a bolgár miniszterelnökkel való megbeszélései után kijelentette: a Szófia-Bukarest tandem a legjobb módja annak, hogy a két ország megvalósítsa közös célját, az európai és euroatlanti struktúrákhoz való csatlakozást. A pénteki-szombati román hírforrások ugyanakkor beszámoltak Kolozsi Béla szófiai magyar nagykövetnek egy, a bolgár médiában megjelent nyilatkozatáról: ebben a magyar diplomata állítólag azt tanácsolta Bulgáriának - legalábbis így jelent meg román hírforrásokban -, hogy EU illetve NATO csatlakozási céljait követve Szófia ne várjon be más államokat, mert "egy kerékpárt nem lehet tandemben vezetni".

A román külügyminisztériumi nyilatkozat szerint a szófiai magyar nagykövet észrevételei ellentétben állnak az illetékes budapesti hivatalosságok által korábban tett más nyilatkozatokkal, Románia és Bulgária euroatlanti törekvéseinek támogatásáról.

A bukaresti külügyi tárca "egyet nem értését" fejezte ki a magyar diplomata kijelentéseivel kapcsolatban, s úgy véli, hogy a szófiai magyar nagykövet részéről elhangzott bíztatás arra, hogy Bulgária mondjon le a Romániával való partnerségről, nem egyeztethető össze azzal a szokásos diplomáciai gyakorlattal, miszerint egy diplomata nem avatkozik be nyilvánosan az állomáshelyéül szolgáló ország és egy harmadik ország közötti viszonyba.

A román külügyminisztérium ezt egyértelműen kifejezésre juttatta Magyarország bukaresti ideiglenes ügyvivőjének is és utasította a budapesti román nagykövetséget, hogy ugyanúgy járjon el a magyar külügyminisztériumban - mutatott rá a közlemény, hozzátéve: a román diplomáciai tárca elvárja a Magyarország szófiai képviselője által tett kijelentések nyomán előállt helyzet hivatalos tisztázását.