Kínában újabb Falunkung-tagokat börtönöztek be

A Kínában betiltott vallási mozgalom, a Falunkung újabb tagjait, ezúttal 45 embert vettek őrizetbe. A legsúlyosabb ítélet szerint 13 év szabadságvesztés vár arra, aki röplapokat és transzparenseket előállító műhelyt szervezetett.

A Pejcsing Zsipao című napilap vasárnapi beszámolója szerint az 1999-ben "gonosz kultusznak" bélyegzett vallásgyakorlat követőit tüntetések szervezésében, transzparensek készítésében és röplapok gyártásában találták bűnösnek. A legsúlyosabb ítélet Csang Hung-li ügyében született, akire 13 év szabadságvesztést róttak ki, mert egy általa bérelt házban röplapokat és transzparenseket előállító műhelyt szervezett. A többi vádlottat a Tienanmen téren rendezett, korábban szinte mindennapos tüntetéseken való részvételük miatt ítélték el.

A Kínai Kommunista Párt azzal vádolja a Falunkung mozgalmat, amely 1999 áprilisában egy hatalmas, Peking szívében tartott tömegtüntetéssel rémítette meg az ország vezetését, hogy a párt hatalmának megdöntésére törekszik. A vallási közösség képviselői tagadják, hogy a mozgalmat politikai szándékok irányítanák.

Betiltása óta a Falunkung közlése szerint több mint 50 ezer követőjét vetették börtönbe, kényszermunka- és átnevelő táborokba vagy zárták elmegyógyintézetekbe. Sokat közülük megkínoztak, 263-at halálra gyötörtek - állítja a mozgalom. A kínai kormány elismeri ugyan a haláleseteket, de öngyilkosságnak vagy betegségek következményeinek tünteti fel azokat.

Washingtonban a vallási közösség nyolc követője éhségsztrájkot kezdett a kínai nagykövetség előtt, a kínai Liaoning tartományban fogva tartott 130 hívőtársuk szabadon engedését követelve. Liaoningban már három hete nem vesznek magukhoz ételt a munkatáborba zárt Falunkung-tagok.

A washingtoni tiltakozók pénteken kezdték meg és a végsőkig folytatni akarják az akciót. Az éhségsztrájkolók megpróbálták átadni követeléseiket a kínai nagykövetnek is, de nem jártak sikerrel. A Falunkung tanítása a hagyományos kínai orvoslás buddhista és egyéb vallási rituálékkal tarkított ötvözete.

Korábban:

Öngyilkosságnak álcázták 15 Falunkung-tag meggyilkolását