Éjszaka harcok voltak a macedón biztonsági erők és az albán gerillák között Tetovo környékén. Ez volt múlt héten aláírt békemegállapodás legkomolyabb megsértése.

Az éjjel harcok voltak a macedón biztonsági erők és az albán gerillák között. Tetovo környékén az albán fegyveresek kezdték lőni a macedón állásokat. A macedón biztonsági erők viszonozták a tüzet, és visszaverték a támadást, állítják hivatalos szkopjei források.

Ez volt a tűzszünet legkomolyabb megsértése, amióta a macedón és az albán pártok a múlt héten aláírták a békemegállapodást.

A tartós tűzszünet az egyik feltétel, hogy a NATO elkezdje a Lényeges Aratás fedőnevű akciót, amely során begyűjtenék az albán szakadár csoport, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) tagjai által önként leadott fegyvereket.

Már Macedóniában tartózkodik a NATO-kontingens előörse. A napokban döntenek arról, végrehajtható-e az akció: ha a feltételeket kedvezőnek találják, úgy a balkáni országba 3500 fős nemzetközi kontingens érkezik.

Ma Szkopjéba várják Joseph Ralston tábornokot, a NATO európai erőinek főparancsnokát, aki a helyszínen tájékozódik az akció alakulásáról. Bár nem Ralston dönt arról, elindulhat e a NATO akciója, jelentése mégis lényeges lesz a brüsszeli döntéshozatalban.

Macedón menekültek ellenőrzik a határátkelőt

Napernyő, kempingasztal, négy műanyag szék és két sörösláda: ennyi is elég egy ország ellenőrzéséhez. A macedón-koszovói határ közelében a macedón menekültek és a Macedón Világkongresszus aktivistái hevenyészett blokádjukkal napok óta zárlat alatt tartják a blacei határátkelőt.

Makai József, Szkopje

Korábban:

Az albán gerillák megerősítették, hogy leteszik a fegyvert

A macedón menekültek elégedetlenek a békeszerződéssel