Körvonalazódik Arafat és Peresz találkozója

Jasszer Arafat palesztin elnök kedden Berlinben tartandó izraeli-palesztin tűzszüneti tárgyalásokat javasolt, a Budapesten tartózkodó Simon Peresz izraeli külügyminiszter pedig megerősítette egy közeli találkozó tervét.

A tervezett megbeszélés, amelynek dátuma további egyeztetést igényel, Joschka Fischer német külügyminiszter keddi tárgyalásainak eredménye. Fischer délelőtt a ciszjordániai Rámalláhban találkozott a palesztin elnökkel, mielőtt Jeruzsálemben fogadta Ariel Saron izraeli miniszterelnök. Saronnal folytatott tárgyalása után váratlanul visszatért Rámalláhba, hogy még egyszer egyeztessen a palesztin vezetővel. A második találkozó végén Arafat a palesztinok készségét hangoztatta a Mitchell-terv alkalmazására. Az izraeli kormányfő esetleges üzenetéről, amelyet Fischer tolmácsolt volna, mindössze annyit közölt: "tudomásomra hozta, hogy Simon Peresz találkozni akar velem. Korábban már sokszor találkoztunk, és remélem, hogy ez meg fogja hozni gyümölcsét" - idézte szavait az AFP.

Berlint a palesztin elnök javasolta a tűzszüneti tárgyalás színhelyének a német külügyminiszterrel tartott első megbeszélése után, ami az AP amerikai hírügynökség szerint láthatóan meglepte Fischert. A német politikus ugyan nem vetette el az ötletet, de a térséghez közelebbi helyszíneket ajánlott általánosságban Arafat figyelmébe, bár hangsúlyozta: a berlini külügyminiszteri hivatal sem rossz ötlet. Az izraeli rádió már tényként számolt be arról, hogy Peresz és Arafat a jövő hét elején Berlinben találkozik. Úgy tűnik, az időpont nem hozható korábbra a két politikus zsúfolt programja miatt.

Peresz a héten Lengyelországba látogat, ahol augusztus 26-ig marad. Arafat szerdán részt vesz az Arab Liga közel-keleti helyzetnek szentelt, rendkívüli külügyminiszteri ülésén, csütörtökön pedig a kínai fővárosba várják.

A párbeszéd folytatásának sürgősségét mutatja, hogy Jeruzsálem nyugati részén kedden ismét autóba rejtett pokolgép robbant; ezúttal emberéletben nem esett kár. A merényletet két szakaszban tervezték végrehajtani. Az első, kisebb robbanószerkezet egy parkoló gépkocsi közelében lépett működésbe, míg az autóban, amely a jeruzsálemi rendőrfőkapitányság környékén várakozott, egy nagyobb hatóerejű pokolgépet rejtettek el. A tűzszerészek megtalálták, és még idejében hatástalanították a második robbanószerkezetet.

A merénylet elkövetését a Fatahhoz, a palesztin elnök mozgalmához közel álló csoport vállalta, hogy megbosszulja a szervezet egyik gázai tagjának vasárnapi halálát. Az izraeli rádió és tévé szerint a napok óta ott parkoló autó tulajdonosát, egy kelet-jeruzsálemi palesztint délután letartóztatták.