Eredménytelen volt a török rabok tíz hónapos éhségsztrájkja

Tíz hónapja tartó éhségsztrájkját fejezte be csütörtökön 65 fogoly Törökországban. A politikai okokból bebörtönzött rabok azért tiltakoztak, mert a közös termekből külön cellákba költöztették őket. A rabok egy része tovább folytatja tavaly október óta tartó akcióját.

A törökországi Sincan börtönben 65 politikai fogoly csütörtökön befejezte tíz hónapja tartó éhségsztrájkját, amellyel az ellen tiltakoztak, hogy a börtönhatóságok a nagy közös hálótermekből kis cellákba telepítették szét őket.

A hatóságok azzal indokolják a lépést, hogy az őrök így jobban szemmel tarthatják a foglyokat, ezért könnyebben elejét vehetik a török börtönökben gyakori zendüléseknek. A foglyok ellenben attól tartanak, hogy a kis cellákban sokkal inkább ki lesznek téve a fegyőrök zaklatásainak. Törökországból ugyanis gyakran érkeznek fogolykínzásokról szóló hírek. Hüsnü Öndül, a török emberjogi társaság elnöke csütörtökön közölte, hogy az országban az utóbbi időben meredeken emelkedik a kínzásokról és a szólásszabadság csorbításáról szóló bejelentések száma.

Még mindig több tucat fogoly (túlnyomórészt szélsőbaloldali szervezetek tagja) folytatja éhségsztrájkját a kis cellákban való elhelyezés elleni tiltakozásul. Az éhségsztrájk múlt októberi kezdete óta 31 fegyenc halt meg az éhségsztrájk következtében. Az éhségsztrájk ez esetben nem jelent teljes koplalást, a benne részt vevő foglyok vesznek azért magukhoz só- és cukoroldatot, valamint vitaminokat. Az éhségsztrájkolók szólni szeretnének a kormány illetékeseivel, de Ankara jelezte, hogy nem tárgyal "terroristákkal".