Ismét áldozatai vannak az izraeli-palesztin konfliktusnak

Megsebesült csütörtökön a ciszjordániai Nábluszban a palesztin biztonsági erők egyik tisztje, mert gépkocsiját eltalálta két izraeli rakéta. Az izraeli közszolgálati rádió szerint a tiszt az elmúlt években számos Izrael elleni akció részese volt.

Izraeli katonák agyonlőttek egy 11 éves fiút a Gázai övezet Hán-Júnisz nevű településén, mert a gyerek - számos társával együtt - köveket hajigált a közeli Neve Dekalim zsidó település őreire. Az izraeli katonák szíven lőtték a fiút - jelentette palesztin szemtanúkra hivatkozva a Reuters. A többi kődobáló serdülő közül tízen megsebesültek, ketten közülük súlyosan.

Jasszer Arafat
Jasszer Arafat palesztin elnök
Egy izraeli katonai forrás úgy számolt be az esetről az AFP-nek, hogy a tüntető fiatalok fenyegetően közeledtek a zsidó telepet őrző katonák felé, és megkezdték a települést körülkerítő rácsok szétbontását. A katonák előbb figyelmeztetésül a levegőbe lőttek, majd célzott lövéseket adtak le a fiatalokra, de a lábakra irányítva a fegyverek csövét. Az izraeli beszámolóban nincs szó a gyerek haláláról.

Jól informált palesztin forrásokra hivatkozva jelentették a hírügynökségek, hogy Jasszer Arafat palesztin elnök állítólag két héttel ezelőtt megegyezett a szélsőséges muzulmán csoportokkal az Izrael elleni öngyilkos merényletek beszüntetéséről, de az utóbbiak nem tartották magukat az egyezséghez. Az idézett források szerint az augusztus 9-i jeruzsálemi öngyilkos merénylet után Arafat megbeszélést tartott a Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű radikális szervezetek vezetőivel, és akkor jött létre az egyezség. Mindkét radikális szervezet szóvivője hevesen cáfolta, hogy efféle megegyezés született volna - írja a dpa.

Jasszer Arafat palesztin elnök kijelentette, hogy kész bármelyik, döntési joggal rendelkező izraeli politikussal találkozni. A palesztin vezető az Új Kína hírügynökségnek nyilatkozott pekingi látogatása előtt, ebben a nyilatkozatban hangoztatta készségét a tárgyalásokra.

Korábban:

Arafat kész bármelyik izraeli vezetővel találkozni