Megállapodott a NATO az albán lázadókkal

A NATO macedóniai hadműveletének parancsnoka megállapodott az albánokkal arról, hogy a lázadók hány fegyvert szolgáltatnak be. A fegyverek begyűjtésének helyszínein terepszemlét tartott a NATO. Az éjjel újabb incidensek voltak Tetovo körzetében.

Gunnar Lange tábornok, a NATO macedóniai hadműveletének parancsnoka és az albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) meg nem nevezett képviselői megállapodtak a beszolgáltatandó fegyverek számáról.

Gunnar Lange szerint a szám "hihetőbb", mint a korábbi, és a megállapodást még ma átnyújtják a macedón hatóságoknak. A leadandó fegyverek pontos számáról a tábornok nem nyilatkozott, csupán annyit mondott, hogy "egy kicsit több mint az eredetileg kitűzött 2300 darab fegyver".

A macedón kormány csütörtöki közlése szerint legalább 60 ezer fegyver van a szakadárok kezében, de a 80 ezer feletti darabszámot sem zárták ki. Egy NATO-szóvivő azonban 2500-ra becsülte a fegyverek számát.

Pénteken újabb 700, az Essential Harvest hadműveletben részt vevő NATO-katona érkezését várják Szkopjéba.

A NATO, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet valamint a macedón kormány képviselői szemlét tartottak Kumanovo és Tetovo környékén, ahol majd felállítják a fegyverbegyűjtő helyeket.

Tetovo körzetében az éjjel is kisebb összecsapások voltak. A lövöldözésnek nem voltak áldozatai.