Eltűnt svájci terrorista holttestére bukkantak Görögországban

A görög hatóságok lehetségesnek tartják, hogy Bruno Bréguet-nek, a Carlos-féle terrorcsoport volt tagjának maradványait találták meg pénteken befalazva a Jón-tenger partján fekvő Drepanon faluban.

A Carloshoz igen közel álló, 46 éves svájci Bréguet 1995 novemberében tűnt el Görögországban, ahol a kilencvenes évek elején házat vett, és ahol a rendőrség gyanúja szerint kapcsolatot tartott görög szélsőbaloldali terrorszervezetekkel.

Franciaországban tartóztatták le a német Magdalena Kopp-pal, Carlos barátnőjével együtt, s ötévi börtönre ítélték 1982-ben fegyverek és robbanóanyagok birtoklásáért. 1985-ben kiszabadultak. 1996 februárjában a berlini igazságügyi szervek letartóztatási parancsot adtak ki Bréguet ellen annak gyanújával, hogy 1981 februárjában részt vett a Szabad Európa Rádió müncheni központja elleni, nyolc ember sérülését okozó merényletben.

A görög hatóságok szerint az egykori terrorista, aki inkognitóban élt az epiroszi Perdikában, 1995-ben akkor tűnt el, amikor egy - az olasz Ancona és a görög Igumenica között ingázó - hajó fedélzetén a görög kikötőbe tartott. Előzőleg az anconai hatóságok visszatoloncolták, miután megpróbált olasz földre lépni: a hajó visszavitte Görögországba, de még kiszállás előtt nyoma veszett. Azóta nagy erőkkel kereste csaknem az összes európai és amerikai titkosszolgálat.

A most talált maradványokat megvizsgáló igazságügyi orvosszakértő nem tudta megállapítani a halott nemét, csak azt, hogy az illető öt éve halt meg. A körzetben az utóbbi öt évben Bréguet volt az egyetlen személy, akinek az eltűnését jelezték.