A javában folyó fegyverbegyűjtési előkészületek közepette, eddig ismeretlen tettesek az északnyugati Tetovo közelében fekvő Celopek mellett vasárnap reggel, különös kegyetlenséggel robbantottak fel egy szláv tulajdonú motelt.

A macedón állami televízió munkatársának helyszíni tudósítása szerint a merénylők a motel két dolgozóját dróttal gúzsba kötötték, testükre robbanószerkezetet erősítettek, majd azt felrobbantották. Hivatalos forrásból közölték, hogy az incidensnek és általában az ország helyzetének megvitatására a nap folyamán összeül a macedón nemzetbiztonsági tanács.

A környező falvak számos feldühödött lakója gyűlt össze a motel romjai körül, amely a Vardar folyó partján épült, a vegyes - albán és szláv macedón - népességű Celopek és a csak szláv macedónok lakta Brvenica közti út mentén.

A rendőrség nyomozói lezárták a környéket, és két dzsippel NATO-összekötőtisztek is a helyszínre siettek. A macedón hírügynökség arról is beszámolt, hogy az éjszaka folyamán fegyverropogás hallatszott a Celopek közelében lévő Ceglane és a környező dombok felől, valamint hogy "a macedón biztonsági erők nem válaszoltak a terrorista provokációkra".

Az állami rádió a fővárostól, Szkopjétól északkeletre fekvő Kumanovo térségéből jelentett gyalogsági és tüzérségi összecsapásokat. A macedón rendőrség az albán lázadókat vádolta a biztonsági erők provokálásával, megjegyezve, hogy az utóbbiak "megfelelő választ" adtak a provokációkra.

A NATO terve szerint brit és francia katonák hétfőn helikopterrel mennek egy még nem közölt helyre, hogy ott egynapos fegyverbegyűjtőpontot létesítsenek.