Izraeli rakéták palesztin vezetőt öltek meg

Izraeli harci helikopterek három rakétát lőttek ki hétfőn a ciszjordániai Rámalláhban a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezet vezetőjének, Abu Ali Musztafának az irodájára. Musztafa életét vesztette, négy munkatársa megsérült.

Az izraeli támadás előzménye, hogy két palesztin fegyveres behatolt szombaton a Gázai övezetben egy izraeli katonai táborba, és lelőtt három katonát. A támadást követően pedig a ciszjordániai Náblusztól északkeletre palesztinok rálőttek egy zsidó telep felé tartó autóra, súlyosan megsebesítve utasát, egy telepest.

Izraeli illetékesek védelmezték és indokoltnak nevezték Abu Ali Musztafa megölését, arab részről pedig általános felháborodást és bosszúvágyat váltott ki az izraeli helikopter rámalláhi rakétacsapása, amely Musztafa végzetévé vált.

Avi Pazner izraeli kormányfői szóvivő szerint a célzott megtorló akcióban likvidált palesztin vezető "nem politikus volt, hanem veszedelmes terrorista". Dore Gold kormányszóvivő szerint Abu Ali Musztafa számos Izrael-ellenes pokolgépes merényletet irányított a palesztin felkelés (intifáda) 11 hónapja alatt.

Jasszer Arafat palesztin elnök elítélte a rámalláhi rakétacsapást, amely végzett Abu Ali Musztafával. Tanácsadója, Nabil Abu Rudeina "nagyon veszélyes új fejleménynek" nevezte a Népi Front Palesztina Felszabadításáért rámalláhi irodája ellen intézett izraeli támadást.

Jaszir Abed Rabbo palesztin tájékoztatási miniszter "példátlan bűncselekményt" emlegetett, és fenyegetőzött, hogy Izrael "nagy árat fog fizetni a magas rangú palesztin politikai vezető meggyilkolásáért".

A Palesztin Hatóság szerint Washington hibáztatja "részrehajló magatartása" bátorította fel a zsidó államot "e bűncselekmény elkövetésére". A 63 éves Abu Ali Musztafa 32 évi jordániai, libanoni és szíriai emigráció után izraeli engedéllyel térhetett vissza Ciszjordániába 1999 októberében. Egy évvel ezelőtt vette át a marxista jelszavakat is hirdető Népi Front Palesztina Felszabadításáért szervezet irányítását az "alapító atyától", Georges Habbastól. Míg Habbas bevallottan ádáz ellensége volt az 1993-ban Oslóban megkötött izraeli-palesztin ideiglenes békemegállapodásnak, és lelkes híve a zsidó állam elleni katonai akcióknak, Musztafa a Népi Front Palesztina Felszabadításáért szervezet mérsékeltjei közé tartozott - legalábbis palesztin beállítás szerint.