Andrés Pastrana kolumbiai elnök hétfőn aláírta a drogcsempészésért korábban elítélt, de visszaeséssel gyanúsított Fabio Ochoa kiadását az Egyesült Államoknak.

A kolumbiai legfelsőbb bíróság augusztus 23-án engedélyezte a kiadatást, de a kolumbiai jog szerint az elnöknek kell meghoznia a végső döntést az amerikai igazságszolgáltatásnak való átadásról. A jelenleg a bogotái börtönben ülő gyanúsítottnak öt napja van a fellebbezésre. Fabio Ochoa a kolumbiai biztonsági erők által 1993-ban megölt Pablo Escobarnak, a már felbomlott medellíni kartell fejének egyik bizalmasa volt.

1999 októberében tartóztatták le a Millennium elnevezésű kolumbiai-mexikói-amerikai óriásrazzia keretében, amely 31 maffiózó elfogását eredményezte. Közülük eddig nyolcat adtak ki az USA-nak, kettejük átadása küszöbön áll, és 17-nek az ügyét még vizsgálják a legfelsőbb bíróságon. Az elnöki döntés következményeként Ochoa bírósági tárgyalásnak néz elébe Miamiban, ahol egy mexikói bázisú drogkereskedő banda kokainnal való ellátásával, repülőgépekkel, csempészutakkal és szakemberekkel való segítésével vádolják majd.

Ochoa, aki 1990 és 1996 között már ült drogcsempészet miatt, azt állítja, hogy szabadulása óta nem foglalkozott drogokkal. Újbóli letartóztatása óta jogi harcot vív kiadása ellen.