Svilanovic nem tárgyal a Podgoricával

A jugoszláv külügyminiszter megerősítette, hogy valóban nem áll hivatali kapcsolatban a montenegrói külügyminisztériummal, mégpedig - mint mondta - azért, mert Podgorica nem ismeri el a szövetségi kormányt.

Goran Svilanovic beismerte, hogy a montenegrói választások előtt valóban járt Podgoricában, és tárgyalt Branko Lukovac montenegrói külügyminiszterrel. A belgrádi politikus azt is megerősítette, hogy a montenegrói kormány nem vesz részt sem a jugoszláv nagykövetek kinevezésében, sem a szövetségi külpolitika meghatározásában. Svilanovic közölte azonban, hogy a jugoszláv külügyminisztérium semmilyen módon nem befolyásolja Montenegró nemzetközi helyzetét, s csak azt a politikát hajtja végre, amelyet a szerbiai kormányzó pártszövetség, a DOS és a montenegrói koalíciós partnere, az Együtt Jugoszláviáért párttömörülés képvisel.

Branko Lukovac a podgoricai Vijesti című lapnak nyilatkozva mondta azt, hogy megszakította a hivatalos kapcsolattartást Goran Svilanovic jugoszláv külügyminiszterrel.