340 holttestet hantoltak ki szerbiai tömegsírokból

A Szerbia-szerte talált tömegsírokból eddig összesen 340 holttestet hantoltak ki, feltehetően koszovói albánok tetemeit.

Dragan Karleusa, a belügyminisztérium bűnügyi igazgatóságának helyettes vezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a főváros közelében található batajnicai gyakorlótéren befejezték az egyik sír feltárását, ott 36-40 holttestet találtak benne. A másik batajnicai tömegsírban eddig 230 tetemre bukkantak, de a tömegsír valószínűleg ennél jóval több holttestet rejt még. A kelet-szerbiai Petrovo Selónál található két gödörből 75 holttestet emeltek ki, feltárásra vár még a Parucánál található tömegsír.

Karleusa szerint az eddigi vizsgálatok még nem derítettek fényt arra, hogy kik a felelősek a tömegsírokban található áldozatok lemészárlásáért, mert az igen kiterjedt és bonyolult nyomozati eljárás javában tart. Feltételezések szerint a tetemeket az 1999-es koszovói háború idején, az úgynevezett "etnikai tisztogatási" hadművelet során szállították át Koszovóból, hogy eltüntessék a bevonuló NATO-csapatok elől a szerb megtorló akciók nyomait.

A hágai Nemzetközi Törvényszék szakértői azt remélik, hogy a tömegsírok ügyében folyó vizsgálat megerősíthetik azokat a vádakat, amelyek szerint Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő háborús bűncselekmények elkövetésében vétkes.

Korábban:

Belgrád exhumálja a kosovói áldozatokat

Már a harmadik tömegsírt tárták fel Szerbiában

Albán tömegsírokra bukkantak Szerbiában

Több mint száz holttest a Belgrád melletti tömegsírban