Izraeli tankok nyomultak be palesztin területekre

Hétfőn késő éjjel izraeli tankok nyomultak be palesztin ellenőrzés alatt álló területekre. Az összecsapásokban egy palesztin rendőr életét vesztette, többen megsérültek. Eközben az arab világ országai hevesen tiltakoztak Abu Ali Musztafa palesztin vezető meggyilkolása miatt.

Az izraeli tankok heves palesztin tűz közepette vonultak be a Rafah menekülttábor területére, ahova páncélozott járműveket és bulldózereket is küldtek. Mielőtt kivonultak, legalább tíz épületet leromboltak, ahol gyanújuk szerint palesztin orvlövészek és fegyvercsempészek rejtőzködtek. Nyolc ember, köztük két nő sérült meg az incidensben.

Szintén izraeli harckocsik nyomultak be Beit Jalába, miután a palesztinok a szomszédos Gilo izraeli telepet lőtték. Az összecsapásokban egy 25 éves palesztin rendőr életét veszette, és többen megsérültek. Az elmúlt néhány hónap alatt gyakran lőtték Gilót Beit Jalából. Az izraeli hadsereg közölte: addig maradnak a városban, amíg a palesztinok abba nem hagyják a zsidó telepre lövöldözést.

Közben szerte a megszállt és a palesztinok által ellenőrzött területeken, valamint libanoni menekülttáborokban tízezrek tüntettek a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) vezetőjének, Abu Ali Musztafának a meggyilkolása miatt. Nagy tömeg várható Abu Ali keddi temetésére is. A vezető megölését elítélte Irán, Jordánia és az Arab Liga főtitkára. Arafat háromnapos gyászt rendelt el. Az izraeli támadást megfigyelők szerint szokatlanul határozottan ítélte el az Egyesült Államok is - írja a BBC.

Különböző palesztin szervezetek bosszúval fenyegetőznek. Néhány órával az eset után lelőttek egy zsidó telepest a megszállt területek északi részén, ami a PFLP szerint megtorló akció volt. A szervezet amerikai érdekeltségek elleni támadásokra szólított föl.

Korábban:

Huszonötezres tüntetés Gázában

Izraeli rakéták palesztin vezetőt öltek meg