Jugoszlávia a NATO felé tart

Jugoszláviában hamarosan hivatalos döntés születik az ország csatlakozásáról a NATO békepartnerségi programjához, ami előfeltétele lenne a NATO- és az európai uniós csatlakozásnak

Svetislav Ristic, a jugoszláv védelmi miniszter helyettese kedden a térség biztonságpolitikai helyzetéről tárgyalt Belgrádban a NATO földközi-tengeri és délkelet-európai erőinek a főparancsnokával. A beszélgetés alkalmával Ristic közölte, hogy hamarosan legfelső szinten várható a döntés arról, hogy Jugoszlávia csatlakozik a NATO békepartnerségi programjához. Ez lehetővé teszi a jugoszláv hadsereg számára - mondta -, hogy meghatározott együttműködési formákat alakítson ki a nemzetközi katonai szervezetekkel és erősödjék a kollektív biztonsági rendszer a térségben.

Momcilo Perisic szerb miniszterelnök-helyettes, volt vezérkari főnök, üdvözölve Perisic bejelentését, közölte: a békepartnerségi programban való részvétel "a feltétele annak, hogy Jugoszlávia gyors ütemben csatlakozhasson a NATO-hoz és az Európai Unióhoz". Perisic úgy vélekedett, hogy hatalmas kára származott az országnak abból, hogy a békepartnerségi programhoz való csatlakozásról szóló döntést még a térségbeli válságok kirobbanása előtt nem hozták meg, mert - mondta - így elkerülhető lett volna a háború, a szenvedés, az emberáldozat, a területvesztés és a NATO-bombázás.

Goran Svilvanovic jugoszláv külügyminiszter először éppen az Észak-atlanti Partnerségi Tanács május 29-i budapesti ülésén nyilvánította ki országa azon szándékát, hogy szeretne csatlakozni a békepartnerségi programhoz.

Korábban:

Az EU-tagság a cél a szerb kormányfő szerint