Nem engedik be a menedékkérőket Franciaországba

A párizsi repülőtéren a határrendőrség nem veszi át a menedékkérők folyamodványait. A menekültek az éjszakákat is a reptéren töltik. A belügyminisztérium illetékese szerint minden az előírások szerint zajlik.

A párizsi Roissy-Charles-de-Gaulle repülőterén, a törvényes előírások ellenére, a francia határrendőrség (PAF) nem hajlandó átvenni a külföldi menedékkérők folyamodványait, és megalázó körülmények között várakozatja őket napokon keresztül a repülőtér egyik folyosóján.

A Libération és a Le Monde napilapok adtak hírt a Roissy légikikötőben uralkodó áldatlan és törvénytelen állapotokról, miután a Cimade - a külföldiek védelmére alakult francia szervezet - szúrópróbaszerű látogatásakor ismét rendezetlen helyzetű külföldi menedékkérőkkel talált a repülőtéren.

Egy 15 fős csoport arról tájékozatta a segélyszervezet illetékeseit, hogy a határrendőrség visszautasítja menedékkérelmük átvételét, s vannak köztük olyanok - szomáliak, irakiak, kameruniak -, akik egy-két hete tengődnek, gyakorlatilag élelem és ivóvíz nélkül a repülőtér egyik folyosóján. Az éjszakát is ott, a földön fekve töltik. Panaszuk szerint a rendőrök semmilyen formában nem hajlandók regisztrálni őket, a s gépről kivezető folyosóról sem tudnak elmozdulni.

A Libération megemlíti, hogy idén januárban a belügyminisztérium közölte: konkrét intézkedésekről döntött az országba vízum nélkül érkező, rendezetlen jogállású külföldiek megfelelő elhelyezése érdekében a párizsi légikikötőben.

A Cimade látogatásakor viszont az derült ki, hogy a nemkívánatos külföldiek el sem jutnak a Zapi 3 néven beharangozott befogadó szállásra.

Az Air France légitársaság egy termet bocsátott a PAF rendelkezésére, s oda küldik az okmányok nélküli külföldi kiskorúakat, akiknek visszatoloncolását tervezik.

A Le Monde megkereste Fulvio Raggit, a PAF belügyminisztériumi felettesét, aki méltatlankodva cáfolta a Cimade helyszíni szemléjének megállapításait. Állítása szerint Roissyn "minden az érvényben lévő előírásokkal összhangban zajlik, a menedékkérelmeket rendszeresen regisztrálják, az említett esetekben legfeljebb arról lehet szó, hogy egyes külföldiek nem jelentkeznek be a határrendőrségen, mert nincsenek személyi okmányaik".

A PAF eljárása miatt több szervezet - köztük az Amnesty International és a külföldiek védelmére alakult francia Cimade - is szót emelt, és számos levél érkezett az ügyben Lionel Jospin miniszterelnök címére.