Sok a száz évnél idősebb amerikai

Több mint ötvenezer száz évesnél idősebb ember él az Egyesült Államokban. Az idősek már nem Floridában, hanem Kaliforniában érzik magukat a legjobban.

A hibás étkezési szokások, a stressz és a környezetszennyezés ellenére az Egyesült Államokban rengeteg vannak a nagyon magas kort megérők. Egy nemrég kiadott összesítés szerint az országban 51 ezer ember él, aki már több, mint 100 éves.

Meglepő, hogy nem Floridában él a legtöbb matuzsálem, és még a nyugdíjasok számával sem vezet az államok között. Az utóbbi dőben az idősek legszívesebben Kaliforniában telepednek le, ahol sosem látott számú, 5341 száz éven felüli ember él. Az utána következő hely New York, ahol 4000, és Florida, ahol 3500 száz éven felüli lakik.

A száz év fölöttiek között is van egy viszonylag nagy csoport, ők átlépték a 110. évüket is, és 1400-an vannak. Philadelphiában külön ünnepük is szokott lenni, sokan utaznak oda Amerika minden részéből és próbálják meg elfújni a több mint száz gyertyát a tortákon. A nagyon idősek száma azonban csökken, 1970-ben több mint százezren voltak, bár akkor nem készültek megbízható felmérések.