Készül a vajdasági autonómia tervezete

Két hét múlva nyilvánosságra hozhatják a vajdasági autonómiát szabályzó alaptörvény-tervezetet. A dokumentumot a vezető vajdasági pártok által létrehozott szakértői csoport szövegezi. A vajdasági politikusok a jelenleginél nagyobb önállóságot követelnek.

Egeresi Sándor, a tartományi parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke szerint a vezető vajdasági pártok képviselőiből alakult szakértői csoport két hét múlva nyilvánosságra hozza a tartomány alkotmányos berendezkedéséről szóló alaptörvény tervezetét.

Egeresi részt vett azon a találkozón, amelyen Nenad Canakkal, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) elnökével és Miodrag Isakovval, a Vajdasági Reformpárt elnökével határoztak a szakértői csoport megalakításáról.

Egeresi elmondta: több szakértői testületet hoznak létre, azok különböző téma- és feladatkörökkel foglalkoznak majd, például a nemzetközi közvélemény és a sajtó tájékoztatásával, valamint alkotmányjogi kérdésekkel.

A vajdasági politikusok nem csak az oktatást, az egészségügyet, a kultúrát és tudományt kívánják tartományi hatáskörbe vonni. Az alaptörvény-tervezet gazdasági, energetikai, ipari, erdő- és vízgazdálkodási területekre is kiterjesztené a tartományi jogköröket, de rendelkezne az önálló tartományi adópolitika működtetéséről is.

A vajdasági pártok vezetői két héten belül Szabadkán vitatják meg az alaptörvény-tervezetet. A találkozó házigazdája Kasza József, a VMSZ elnöke lesz. Csak ezután folytatható róla köztársasági szintű vita. Közben a szerbiai kormány is készíti javaslatát arról, mely hatásköröket adná át a tartománynak.

Egeresi szerint nincs keresnivalójuk a tartomány végrehajtó szerveiben olyanoknak, akik nem támogatják a vajdasági autonómiát, a tartomány európai orientáltságát. A VMSZ alelnöke utalt arra: a Vojislav Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) tartományi képviselői elutasítják, hogy Vajdaság euró-régiós tartománnyá váljon, elvetik a területi és más autonómiaformákat, s homályos utalásokkal beszélnek az ország valamiféle "regionalizációjáról".

Az augusztus 20-án elfogadott autonómia-platformban a vajdasági politikai vezetők követelték a DSS minden tisztségviselőjének a távozását a tartományi kormányzó szervekből a "legnyersebb, fasiszta fenyegetés miatt, amely Rada Marinkovnak, a tartományi kormány DSS-es alelnökének a szájából hangzott el, s amelytől a DSS nem határolódott el".

Marinkov állítólag néhány politikus és újságíró társaságában azt mondta, hogy "tankokat kérne Kostunicától a vajdasági autonomisták ellen, a túlélőkkel személyesen, késsel számolna le".

A politikus később cáfolta, hogy ezt mondta volna.

Korábban:

A szerb szocialisták a Vajdaság autonómiáját fékeznék

Seselj őrült tákolmánynak nevezte a Vajdaság autonómiáját