A macedón parlament megkezdte péntek délután az albán fegyveres szakadárokkal kötött békemegállapodásban előírt alkotmányreform vitáját. A készülő reform lényege a Macedóniában élő albán kisebbség jogainak bővítése.

A képviselők először azt vitatják meg, elkezdhető-e az alkotmány felülvizsgálatának folyamata, majd kétharmados többséggel dönthetnek e folyamat elindításáról. A folyamat végén újabb szavazásokat kell majd tartani a konkrét módosítások elfogadásáról. Bár az eljárás bonyolultnak és hosszadalmasnak látszik, az augusztus 13-án, Szkopjében aláírt békemegállapodás nem hagy sok időt a macedón törvényhozóknak. Az egyezség értelmében szeptember 27-ig véghez kell vinniük az egész alkotmánymódosítást.

A parlament vitája többórás késéssel kezdődött el, mert zajos tüntetés volt a törvényhozás épülete előtt. Az albán szakadárokkal kötött békemegállapodást és a NATO macedóniai jelenlétét ellenző szláv tüntetők tiltakoztak az albán kisebbségnek több politikai jogot biztosító alkotmányreform ellen.

Borisz Trajkovszki államfő részt vett a parlamenti ülés megnyitásán, és a reformok támogatására szólította fel a képviselőket, védelmébe véve az albán nacionalista fegyveresekkel kötött megállapodást, amely a NATO és az Európai Unió közvetítésével született meg a hónap első felében.

Korábban:

Elindult a magyar csoport Macedóniába