Továbbra is bizonytalan a norvég hajón várakozó több száz menekült helyzete. Ausztrália nem fogadja őket, de az ENSZ-szel együtt azt sem tartaná jó megoldásnak, ha a menekültek Kelet-Timorra kerülnének.

Ausztrália ellenzi, hogy az Indiai-óceánon várakozó Tampa, fedélzetén a 460 menekülttel Kelet-Timorban kössön ki. Kelet-Timor korábban azt jelezte, hogy kész befogadni a menekülteket, akiknek az ausztrál kormány nem engedi meg, hogy az Karácsony-szigeten szálljanak partra.

Sergio Viera de Mello, a Karácsony-szigeten működő ENSZ-misszió vezetője az ausztrál külügyminiszter tájékoztatására hivatkozva azt közölte: Kelet-Timornak nincs törvényes kormánya, ezért a menekülteket nem szabad odairányítani. Az Indonéziából kivált Kelet-Timor két éve az ENSZ-felügyelete alatt áll, és épp a héten zajlottak le az első szabad és demokratikus választások. A sziget egyébként is hatnapi hajóútra van a Karácsony-szigettől.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága sem tartaná jó megoldásnak, ha az afgán menekültek Kelet-Timorra kerülnének, a világszervezet továbbra is azt hangoztatja, hogy a hajót Ausztráliának kellene fogadnia. Ott kivizsgálhatnák, hogy közülük kik a politikai értelemben vett menekültek és kik azok, akik gazdasági okokból hagyták el a hazájukat. Letelepítésükről ezután lehetne dönteni.

Új-Zélandhoz hasonlóan pénteken Norvégia is bejelentette, hogy a menekültek egy kis részét hajlandó befogadni. Nicole Fontaine, az Európai Parlament elnöke szintén arra kérte az ausztrál kormányfőt, hogy átmenetileg fogadja be a hajón várakozó embereket.

Korábban:
Kelet-Timor fogadná az afgán menekülteket