Kelet-Timor fölajánlotta, hogy fogadja az öt napja az Indiai-óceánon cirkáló Tampát. Sokan vérhasban szenvednek az afgán menekülteket szállító norvég hajón.

Kelet-Timor segítene megoldani a Tampa norvég hajón napok óta várakozó több száz menekült helyzetét. Jose Ramos Horta külügyminiszter úgy nyilatkozott, országa átmenetileg menedéket nyújt az afgánoknak, akiket Ausztrália nem volt hajlandó fogadni. Két feltételt is szabott azonban: a nemzetközi közösség a menekültek ellátása során felmerülő összes költséget fedezze, és csak átmeneti megoldásról lehet szó. Kelet-Timor maga is súlyos gazdasági gondokkal küzd. A külügyminiszter úgy látja, egyik más környékbeli ország sem akar segíteni a menekülteken. Kelet-Timor azonban igyekszik minden eszközzel meghálálni azt a segítséget, amit saját népe kapott a nemzetközi közösségtől.

Pénteken további egyeztetések várhatók, Ausztrália, az ENSZ és Kelet-Timor részvételével. Az ENSZ munkatársai egyáltalán nem tartják jó megoldásnak a hajó Kelet-Timorba irányítását, és továbbra is Ausztráliát támadják, amiért a nemzetközi egyezményekkel ellentétben nem volt hajlandó engedélyezni a hajó kikötését. Közben Új-Zéland miniszterelnöke is felajánlotta, hogy a menekültek egy részét fogadná, ha más országok is hasonlóan döntenek.

A 40 fős legénység szállítására tervezett Tampán jelenleg mintegy 500 ember utazik. A menekültek között terhes nők, gyerekek is vannak. Sokan vérhasban szenvednek - írja a BBC.

[origo]

Korábban:
Ausztrália fizet Indonéziának, ha fogadja a menekültekkel teli hajót

Ausztrál vizeken a menekültekkel teli hajó