A közel-keleti helyzet a fő téma az ENSZ-konferencián

Miközben a rasszizmusról szóló ENSZ-értekezleten többek közt Nelson Mandela ítélte el a faji megkülönböztetést, a bizottsági üléseken a záródokumentum Izrael-ellenes kitételeiről esik a legtöbb szó.

A záródokumentum Izrael palesztin-politikáját, valamint a cionizmust mint "fajgyűlölő ideológiát" elítélő szövegtervezete miatt több állam, így például Kanada, az Egyesült Államok és természetesen Izrael nem képviseltette magát felsőszintű küldöttséggel a durbani világértekezleten.

A rasszizmus ellen tüntettek a
konferencia helyszínén
Nelson Mandela, volt dél-afrikai elnök "fertőzésnek" nevezte a rasszizmust, és világméretű gyógyulást kívánt az emberiségnek. A 83 éves Mandelát kórházban kezelik, ezért nem tudott részt venni a konferencián, ezért beszédét videón vetítették le a rasszizmus, a faji megkülönböztetés, az idegengyűlölet, a politikai és vallási türelmetlenség elleni durbani világértekezlet résztvevőinek.

A konferencia bizottsági üléseit azonban továbbra is a tervezett záródokumentum Izrael-ellenes kitételei körüli vita uralta. Az Arab Liga küldötteinek szombati találkozóján a szervezet egységes álláspontjának kialakítása állt az ülés középpontjában. Amr Musza egyiptomi küldött szerint az ominózus cikkelyekről lehetséges a megegyezés. "Izrael egyes tevékenységei, politikai célkitűzései rasszisták, és ezekről ugyanúgy szólni kell, mint a holokausztról vagy az antiszemitizmusról: a kettő elválaszthatatlan" - vélte azonban Musza.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője szerint a világértekezlet nem a megfelelő fórum a probléma megvitatására, mivel annak a rasszizmusról, és nem politikai konfliktusokról kell véleményt alkotnia. A palesztin tervezési és nemzetközi együttműködési miniszter, Nabíl Saat elmondta, hogy egyetértenek a cionizmust illető kitétel törlésével, de ragaszkodnak a "megszálló Izrael palesztinok elleni megkülönböztető intézkedéseinek" elítéléséhez.

Jasszer Arafat palesztin elnök a dél-afrikai Durbanban zajló rasszizmusellenes konferencián szombaton apartheidként ítélte el Izrael politikáját és úgy vélte: az elrettentés hiánya bátorítja Izraelt e politika folytatására. "Az izraeli megszállás az előrehaladott apartheid (faji megkülönböztetés) egy újabb formája" -mondta a palesztin vezető. Arafat nem ismételte meg egyértelműen azon pénteki felhívását, hogy a konferencia álljon a palesztinok oldalára. A közel-keleti helyzettel kapcsolatos vita uralta a konferencia előkészületeit és pénteki megnyitását. Colin Powell amerikai külügyminiszter bojkottálja a konferenciát, bár Washington az utolsó pillanatban egy közepesen magas rangú delegációt küldött, hogy kísérletet tegyen a zárónyilatkozat Izrael-ellenes hangnemének tompítására. A Fehér Ház ugyanakkor közölte: ha a zárónyilatkozat szövegéből nem hagyják ki az Izrael elmarasztalására vonatkozó részt, akkor az amerikai diplomaták elhagyják a konferenciát.

Korábban:

Powell nem vesz részt az ENSZ-értekezleten

A csehországi romák az ENSZ-hez fordulnak

Ajánlat:

A konferencia hivatalos honlapja