Az ausztrál miniszterelnök megállapodott Új-Zélanddal és a csendes-óceáni Nauru szigetével, hogy fogadják be a 460, többségében afgán menekültet, akiket közel egy hete mentett ki a tengerből egy norvég teherhajó.

A többségében afgán menekültek közül 150-et Új-Zéland fogadja be, a többiek pedig egyelőre Nauru szigetén köthetnek ki, onnan pedig több országba kerülhetnek, többek között Ausztráliába- jelentette be szombaton John Howard, ausztrál miniszterelnök.

A Tampa norvég teherhajó fedélzetén rekedt menekültek sorsa nemzetközi válsággá szélesedett, miután Ausztrália nem volt hajlandó beengedni a hajótörött menekülteket. Ausztrália többször is jelezte, hogy nem támogatja az ENSZ tervét, hogy a menekülteket átmenetileg Ausztrália távoli pontján, a a Karácsony-szigeten tennék partra. Később Kelet-Timor jelezte, hogy befogadná az afganisztáni, pakisztáni és Srí Lanka-i menekülteket, de Ausztrália ezt is ellenezte, mivel az Indonéziából nemrég kivált, ENSZ-felügyelet alatt álló Kelet-Timornak még nincs törvényes kormánya.

Korábban az [origo]-ban:

Ausztrália elutasítja Kelet-Timor ajánlatát

Indonézia mégsem fogadja be az afgán menekülteket