Az ausztrál hadsereg viszi Pápua Új-Guineába az afgán menekülteket

A Tampa norvég teherhajóról az ausztrál haditengerészet viszi Pápua Új-Guineába az afgán menekültet. Innen tovább szállítják őket a befogadásukat vállaló Új-Zélandra és a csendes-óceáni Nauru szigetére.

John Howard ausztrál miniszterelnök közölte: a haditengerészet Manoora nevű csapatszállító hajója már útban is van, és vasárnap délután éri el a Karácsony-szigetet, amelynek partjától négy tengeri mérföldre vetett horgonyt a norvég hajó. Vasárnap este megkezdik és valószínűleg hétfő estére be is fejezik a menekültek átköltöztetését a Manoora fedélzetére, ahol elég hely lesz számukra. A Tampa norvég teherhajón, ahol jelenleg tartózkodnak a menekültek, elvileg csak az 50 fős személyzet számára van lakótér.

TampaA menedékkérők átszállításának megoldásával a nemzetközi válsággá kiszélesedett ügy újabb kérdése rendeződött. Szombaton ugyanis Új-Zéland és Nauru vállalta a menekültek befogadását, de továbbra is nyitva maradt az a kérdés, hogy hogyan szállítsák el az eredetileg Ausztráliába igyekvő embereket.

Mindazonáltal még nem teljes a bizonyosság, mert egy ausztrál bíró - egy polgári jogokat védő szervezet keresete nyomán - megtilthatja a menekültek elszállítását. A szervezet arra akarja rákényszeríteni az ausztrál kormányt, engedélyezze a menekültek partra szállását Ausztrália földjén. A bíró, aki szombaton megtiltotta a Tampának az ausztrál parti vizek elhagyását, vasárnap tart meghallgatást az ügyben.

Az AFP jelentése szerint a canberrai kormány - kerüljön, amibe kerül - mindenképpen el akarja kerülni, hogy a menekültek ausztrál földre lépjenek, ugyanis attól a pillanattól kezdve a menedékkérők szempontjából igen liberális ausztrál törvények minden előnyét élvezhetik. Másrészt példát is kívánt statuálni annak az újabb 5000 menekültnek, aki ausztrál értesülések szerint Indonéziában várja sorstársai ügyének kimenetelét, mielőtt hajóra szállna.

A jelek szerint az ausztrál miniszterelnöknek a választási kampány kellős közepén sikerült olyan megoldást találnia, amely lehetővé tette, hogy a menekültek befogadását ellenző hazai közvélemény előtt tekintélyveszteség nélkül kerüljön ki a kínos ügyből. Howard jelezte azt is, hogy fokozzák az illegális bevándorlókat szállító hajók elleni elővigyázatossági intézkedéseket, és ennek érdekében további öt hajót és négy felderítő repülőt vezényelnek át Ausztrália északi partvidékére.

Korábban:

Megállapodás az afgán menekültek befogadásáról