Hamis valuták áraszthatják el ősszel Kelet-Európát

Hamis valuták inváziójára számít az Interpol az elkövetkező hónapokban. Főként a hazánktól keletre fekvő országokban várható felbukkanásuk. A magyar rendőrség és a titkosszolgálat már felkészült a várható helyzetre.

Pénznemenként százmilliós nagyságrendű "raktárkészlet" halmozódott fel hamis valutákból Nyugat-Európában, amit a bűnözők most főként a keleti államokban kívánnak értékesíteni. Erről elsőként német bűnügyi hírszerző források tájékoztatták az Interpol-tagországok hatóságait - tudta meg a Népszava. Az euró 2002-es bevezetését követően a hamisított német márka vagy a belga és francia frank az unióban lényegében értéktelenné, eladhatatlanná válik.

A titkosszolgálati információk arról tanúskodnak, hogy megkezdődött egy nagyobb szabású nemzetközi alvilági akció előkészítése. A bűnözők arra készülnek, hogy az elkövetkező hónapokban elsősorban Ukrajnában, illetve más szovjet utódállamok területén próbálják értékesíteni a - meglehetősen jó minőségű - hamisítványokat. Ehhez komoly, erősen konspirált logisztikai bázisra, határokon átnyúló kapcsolatrendszerre, kiépített szervezetre van szükségük, hiszen a nagy mennyiségű bankjegy szállítása - csempészése - önmagában sem egyszerű feladat. A terítés, azaz az árusok, feketeváltók ellátása, valamint a hamisítványok ellenértékének összegyűjtése, illetve a pénzmosás komoly együttműködést feltételez.

A hamispénz-invázióval kapcsolatos fenyegetettséget azóta több forrás is jelezte az Interpol párizsi központjának, ahol - a tagállamok rendőrségeinek közreműködésével - megkezdték az összehangolt felderítés előkészítését.

Egyidejűleg felkértek minden, a szervezethez tartozó hatóságot, hogy saját illetékességi területükön is igyekezzenek felkészülni a nagyarányú valutacsempészet megakadályozására, az ebben érdekelt bűnözői csoportok felszámolására.

- A magyar rendőrség a nemzetközi együttműködés keretében valóban kapott értesítést a hamis valuták terítésének előkészületeiről, s más csatornák is jelezték azt - erősítette meg a Népszava információit dr. Garamvölgyi László ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója. Hozzátette: az illetékesek - elsősorban az ORFK szervezett bűnözés elleni egységei - a szükséges intézkedéseket már megtették, illetve készülnek arra, hogy fellépjenek a csempészek, valutakereskedők ellen. Arról, hogy a "szükséges intézkedések" mit jelentenek, az ezredes nem kívánt részletes tájékoztatást adni. Elmondta ugyanakkor, hogy ezúttal hazánk a hamis pénzek kereskedelmében várhatóan elsősorban tranzitországként jelenik meg, noha nem zárható ki, hogy jelentős mennyiségű hamisítvány jelenik meg a hazai feketepiacon is.

A Népszava úgy tudja, hogy az európai - köztük a magyar - titkosszolgálatok, a bűnügyi hírszerzés és a határrendészet felderítői egységes szempontok alapján már megadták a szükséges eligazítást ügynökeiknek, informátoraiknak, illetve a szervezett alvilág bizonyos köreit is fokozottabb ellenőrzés alá vonták.

A maffiabűnözéssel foglalkozó szakemberek arra számítanak, hogy a hamis pénzek "végkiárusítása" nyomán befolyó horribilis összeg jó részét az euróbankjegyek professzionális hamisításának előkészületeire fordítják majd a bűnözők. Ha ugyanis sikerül jó minőségű eurót előállítaniuk, az lényegesen nagyobb hasznot hozhat számukra, mint a különféle valutanamek egyenkénti utánzása. Éppen ezért viszont az általuk okozott károk is súlyosabbak lehetnek.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy az Interpol szeptemberben, Budapesten tartandó közgyűlésének legfontosabb napirendi pontja az euró megjelenésének kriminalisztikai következménye, illetve az ellene való fellépés lehetősége.