Munkamániás amerikaiak

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) adatai szerint a világ fejlett ipari államai között az Egyesült Államokban dolgoznak a legtöbbet az emberek: évente átlagosan 1978 órát. Az amerikaiak évente három hónappal többet foglalkoznak pénzkeresettel, mint a németek.

Az Egyesült Államokban ráadásul az utóbbi tíz évben még növekedett is az évi munkaórák száma: 1990-ben "még csak" 1942 órát dolgozott az amerikai munkavállaló. Ez a fejlődési irány éppen ellentétes a többi fejlett ipari országban megfigyelhető munkaidő-rövidüléssel.

Az 1990-es évek közepéig egyébként a japánok vitték el a pálmát a munkában eltöltött órák számát tekintve, de ma már az amerikai dolgozók őket is "ledolgozzák" évi csaknem egy hónappal.

A munkamániás amerikaiakat a világon csak a dél-koreaiak és a csehek szárnyalják túl a munkaidő vonatkozásában, ez a két ország azonban az ENSZ besorolásában nem tartozik a fejlett ipari országok közé. Dél-Koreában az emberek évente átlagban 500, Csehországban pedig 100 órával többet dolgoznak, mint a tengerentúlon.