A volt román igazságügy-miniszter bírálja hazája külpolitikáját

Valeriu Stoica szerint Románia a modern román állam megteremtése óta nem volt annyira kockázatos külpolitikai helyzetben, mint ma, és az országot elszigetelődés fenyegeti, mivel rosszul kezeli külkapcsolatait.

Valeriu Stoica, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, a bizalmatlan külpolitika eredményeként említette a magyar kedvezménytörvényt kísérő szélsőségesen nacionalista vélemények felerősödését is. A Sinaián rendezett liberális politikai iskola előadásán kijelentette: - Nincs semmiféle különbség Orbán Viktor és a Nagy Románia Párt elnöke, Corneliu Vadim Tudor között, mivel mindketten a polgári elvek hátrányára az etnikai elveket helyezik előtérbe.

A státustörvény romániai kezelését bírálta a Ziua című lap hétfői számában Dan Pavel ismert román politológus is. Pavel szerint a törvény magyarországi elfogadása egy olyan provokáció volt Orbán Viktor magyar kormányfő részéről, ami kizárólag választási célokat szolgált. A román politikusok, illetve a román nacionalista lapok éppen Romániának ártanak azzal, ha nem mondanak le a kérdésben folytatott szimbolikus háborúról, mivel az a kép alakul ki az országról, hogy problémái vannak szomszédaival. Egy ilyen országot pedig sem a NATO, sem az EU nem bátorít a csatlakozásra - mondta a román politológus.

[origo]