Kalapács alá kerülnek a maffiavezér kincsei

Az olasz állam árverésre bocsátja Toto Riina szicíliai maffiavezér vagyontárgyait. Az óriási bevételt a maffiaáldozatok családtagjai kapják.

Árverésre bocsátják Olaszországban a szicíliai alvilág egykori vezetőjének, Toto Riinának a kincseit. Kalapács alá kerül többek között harmincöt kilogrammnyi aranyrúd, amely értékét tekintve több mint 38 millió forint. Az ugyancsak hatalmas részt kitevő ékszergyűjtemény csaknem hat és fél millió forintnyi értéket tesz ki. Az alvilági vezér kincsei között szerepel még egy négyszáz darabos érmekollekció.

Toto Riinát, aki évtizedeken át a szicíliai maffia legfőbb vezetője volt, azután fogták el, hogy az irányítása alatt álló "corleoneiek" klánja véres leszámolások árán győzelmet aratott a többi család felett. Néhány évvel ezelőtt a rendőrség rábukkant a maffiavezér kincseire is.

A pénzzé tett kincsekből befolyt bevételt az állam a maffiaáldozatok családtagjainak szánja. A szakértők szándékosan alacsony kezdőárakat állapítottak meg, így az árverésen a kikiáltási ár a darabonként eladandó gyűjtemény egészére vonatkoztatva "csupán" 526 millió líra, azaz 68 millió forint lesz. Szakértők valójában az összeg háromszorosára számítanak.