Kiutasítottak öt, kémkedéssel vádolt ENSZ-hivatalnokot Irakból. A világszervezet négy munkatársa szerdán, egyikük már korábban elhagyta az országot.

Elutazott Irakból az a négy nigériai és egy bosnyák ENSZ-munkatárs, akiket Bagdadban nem kívánatos személynek nyilvánítottak Irak "nemzetbiztonságának megsértése" miatt.

John Almstrom, a világszervezet humanitárius összekötőjének helyettese az AFP-nek elmondta, hogy a kiutasított személyek közül négy nigériai szerdán Jordániába ment, az ötödik alkalmazott, egy bosnyák nő pedig már régebben elhagyta Irakot.

Az iraki külügyminisztérium egy neve elhallgatását kérő tisztviselője az AP hírügynökségnek azzal indokolta a lépést, hogy bizonyítékaik vannak arra, hogy az öt hivatalnok, aki az ENSZ kőolajat élelmiszerért programjában működött közre, megsértette az ország szuverenitását, veszélyeztette Irak biztonságát.

Benon Sevan, az ENSZ-programot irányító főtitkárhelyettes elmondta: az ENSZ-munkatársak biztonsága érdekében döntöttek úgy, hogy teljesítik az iraki követelést, annak ellenére, hogy Bagdadnak nincs joga az ENSZ-személyzet kiutasítására.

Az ENSZ-ellenőrzés alatti program lehetővé teszi, hogy Irak - az 1990-es kuvaiti inváziója után rá kivetett szankciók ellenére - időközönként meghatározott mennyiségű kőolajat értékesítsen, és a bevételből élelmiszert, gyógyszert és egyéb termékeket vásároljon nélkülöző lakossága számára. Az ENSZ és Irak július elején megállapodott a program november végéig történő meghosszabbításában.