A függetlenségéért folytatott harc vezető ereje nyerte a kelet-timori választásokat. A parlament megalkotja az alkotmány és kiírja az elnökválasztást. Ez volt az első választás Kelet-Timor történelmében.

A legesélyesebbnek tartott párt, a Kelet-Timor Függetlenségének Forradalmi Frontja (Fretilin) nyerte meg az egy hete megrendezett képviselőházi választásokat, jelentette be Carlos Valenzuela, a választásokat irányító ENSZ-tisztségviselő.

A hajdan az Indonézia elleni függetlenségi harcot vezető Fretilin azonban nem érte el az alkotmányozó nemzetgyűlésben az alkotmány elfogadásához szükséges 60 helyes minősített tőbbséget: a szavazatok 57,3 százalékát szerezte meg. A párt vezetői ennél többre számítottak.

Az adatok még nem hivatalosak, a tervek szerint hétfőn hirdetik ki a végeredményt.

A képviselőház 88 mandátumáért 16 párt és több független jelölt, összesen több mint ezer személy indult. A Fretilin jelöltjeivel versengő többi aspiráns választási eredményéről egyelőre nem érkezett jelentés.

Kelet-Timor első szabadon választott képviselőháza először alkotmányozó nemzetgyűlésként működik. Megalkotja az alkotmányt, és valószínűleg áprilisra kiírja az elnökválasztást, amelynek egyetlen esélyes jelöltje Xanana Gusmao, a tanárból és költőből lett kelet-timori lázadóvezér.

Az elnökválasztás a függetlenné válás betetőzése lesz, miután a kelet-timoriak két évvel ezelőtt az ENSZ által szervezett népszavazáson nagy többséggel megszavazták a szigetrész elszakadását Indonéziától.

Korábban:

Először választott Kelet-Timor