Nem volt népirtás Koszovóban, véli a tartomány legfelsőbb bírósága. A testület megállapítása szerint a szerbiai rezsim túlkapásai emberiség ellen elkövetett bűnök, vagy háborús bűncselekmények.

A Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök rezsimje által 1998. és 1999. között elkövetett túlkapások nem merítik ki a népirtás fogalmát, mivel azok nem a helyi albánok megsemmisítésére irányultak. A legfelsőbb szintű koszovói igazságügyi szerv szerint akkor terrorhadjárat folyt az albánok elűzésére.

A szerbek cselekedeteit így az emberiség ellen elkövetett bűnöknek, vagy háborús bűncselekményeknek lehet minősíteni, hangzik a testület állásfoglalása.

Ezzel a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a mitrovicai bíróság tavalyi ítéletét. A mitrovicai testület - egyebek között népirtás vádja alapján - 14 évi szabadságvesztéssel sújtott egy koszovói szerb férfit: az 52 éves Miroslav Vuckovicot azzal vádolták, hogy az 1999-es koszovói háború idején házakat gyújtott fel a tartomány északi részén fekvő Gusavac és Gornjisuvido falvakban, és terrorizálta a környék albán lakosságát.

Ez volt az első olyan ítélet Koszovóban, ahol a vádlottat népirtás miatt marasztalták el.

A bírósági határozat ellen Vuckovic fellebbezett és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is kérte az ügy felülvizsgálatát.

A koszovói legfelsőbb bíróság a tartományt 1999. júniusa óta irányító ideiglenes ENSZ-igazgatás fennhatósága alatt működik.