Újabb tömegsírt találtak Szerbiában

A nyugat-szerbiai perucaci vízgyűjtőnél megkezdődött egy újabb tömegsír feltárása, amely feltehetően 50-60 koszovói albán holtestét rejti. A tömegsír vizsgálatának eredménye megerősítheti a Milosevic és más háborús bűnösök ellen felhozott vádakat.

Feltételezések szerint 50-60 koszovói albán holttestét rejti az a tömegsír, amelynek feltárása csütörtökön kezdődött meg Nyugat-Szerbiában. Az orvosszakértőkből álló csoport jelenleg azt vizsgálja, hogy mi okozta az áldozatok halálát. A feltáráson nemzetközi szervezet képviselői is részt vesznek, ha engedélyt kapnak erre a szövetségi igazságügyi minisztériumtól.

Az áldozatok testét valószínűleg 1999 áprilisában hűtőkocsiban szállítottak át Koszovóból a Drinán fekvő perucaci erőmű vízgyűjtőjéhez, majd a teherautóval együtt elsüllyesztették. A hűtőkocsi állítólag egy idő után a felszínre jött, ezért lövetni kezdték a gépkocsit. A szitává lőtt autóból azonban a tóba kerültek a holttestek, s a víz szanaszét hordta őket. A tetemeket ezután összegyűjtötték, és a közelben egy tömegsírba temették el.

Szerbia területén több tömegsírra bukkantak a tavalyi októberi demokratikus fordulat óta. Ezekből eddig összesen mintegy 340 holttestet, feltehetően koszovói albán tetemét hantoltak ki. A Belgrád melletti batajnicai gyakorlótéren talált két tömegsírból mintegy 270 holttestet exhumáltak, és további 75 tetemet hantoltak ki a kelet-szerbiai Petrovo Selónál található két gödörből.

Feltételezések szerint a tetemeket az 1999-es koszovói háború idején, az úgynevezett "szanálási" hadművelet keretében szállították át a déli tartományból Szerbiába, hogy a bevonuló NATO-csapatok elől eltüntessék a szerb megtorló akciók nyomait. A hágai Nemzetközi Törvényszék szakértői azt remélik, hogy a tömegsírok ügyében folyó vizsgálat megerősítheti a Slobodan Milosevic, illetve más állítólagos háborús bűnös elleni vádakat.

Korábban:

Tömegsírt tártak fel Boszniában