Elfogadták a durbani konferencia záródokumentumát

Kompromisszumos megoldás született Durbanben, az ENSZ rasszizmusellenes konferenciáján. A már-már kudarcra ítélt egyeztetésen sikerült a legtöbb ország számára elfogadható záródokumentumot aláírni, ami óvatosan fogalmaz Izrael ügyében, és elítéli a rabszolgák elhurcolását Afrikából.

A tervezettnél hosszabb ideig, kilenc napig tartott az ENSZ rasszizmusellenes konferenciája, a dél-afrikai Durbanben. A tanácskozást hétfő óta botrányok sorozata tette nehézkessé. A 160 résztvevő tagállam között két kérdés okozta a legnagyobb konfliktust: Izrael elítélése a palesztinokkal kapcsolatos jogsértések miatt, és az európaiak és az amerikaiak felelősségének kimondása az Afrikából elhurcolt rabszolgákkal kapcsolatban.

A kompromisszumos szöveg nem ítéli el egyértelműen Izraelt, de megemlíti a palesztinok önrendelkezési jogát, és rögzíti, a palesztin menekülteknek joguk van visszatérni az Izrael által megszállt területekre. Ugyanakkor a dokumentum utal rá, hogy a térség összes államának joga van a biztonságra, beleértve Izraelt is.

A rabszolgaság intézményét a nyilatkozat “az emberiség elleni bűntettnek” minősíti. Kimaradt azonban a szövegből az európai és amerikai államok bocsánatkérése, amit az afrikai tagállamok követeltek. Kárpótlásról sincs szó a szövegben, amit az afrikai államok kapnának a múlt században elhurcolt több millió emberért. Annyit említ csupán a záródokumentum, hogy a fejlett országok gazdaságilag támogatni fogják az afrikai államokat.

A konferencia már hétfőn botrányba fulladt, amikor az Egyesült Államok és Izrael delegációi hazautaztak. A két ország így tiltakozott az arab államok Izrael ellenes hangulatkeltése miatt. Így az ENSZ-be legtöbb tagdíjat fizető USA részvétele nélkül fejeződött be a tanácskozás.

A hét közepén úgy tűnt, olyan nyilatkozatot fogadnak el a tagállamok, mely a cionizmust rasszista ideológiának bélyegzi. Szerdán végül kompromisszum született az ügyben, az Európai Unió és az arab államok tárgyalásai után. Eredetileg szombat délelőttig tartott volna a konferencia, de Izrael ügyben újabb vita bontakozott ki, ami miatt majdnem félbeszakadt a kongresszus. Szíria küldöttei ugyanis azt követelték, hogy a dokumentum a gyarmatosítást és a megszállást is hozza összefüggésbe a rasszizmussal, hogy így Izraelt is rasszista államnak lehessen nevezni. Szíria azt is követelte, hogy a holokausztról szóló rész ne az emberiség bűntetteként szerepeljen, hanem legyen utalás a szövegben, a felelősség csak az európaiakat terheli.

Szírián kívül más államok is elégedetlenek a kompromisszummal. Több afrikai politikus kevésnek érzi a rabszolgasággal kapcsolatos cikkelyek határozottságát. Kanada képviselője azt nyilatkozta, hogy sajnálatosan sok figyelmet kapott Izrael létjogosultságának megkérdőjelezése. A kevés elégedett nyilatkozó között volt az osztrák követ, aki szerint örvendetes, hogy sikerült kompromisszumot kötni.

A nyilatkozat végső elfogadása azonban még mindig nem biztos. Erről ugyanis az ENSZ közgyűlésének még szavaznia kell, ahol már ott lesznek az amerikai és az izraeli diplomaták is.

Korábban:

Elnapolták a raszizmus-ellenes konferencia lezárását

Finomítanak Izrael minősítésén Durbanben

Izrael kivonult, Dél-Afrika kompromisszumra törekszik