Ismeretlen tettes fényes nappal, Tadzsikisztán fővárosában meggyilkolta az ország kulturális miniszterét. A közép-ázsiai országban négy évvel ezelőtt befejeződött a polgárháború, de idén újra politikai gyilkosságok tartják félelemben Dusanbét.

Tadzsikisztán fővárosában, Dusanbében lakása környékén, az utcán eresztettek géppisztolysorozatot az ország kulturális miniszterébe. Avdurahim Rahimov azonnal meghalt. A miniszter éppen azt az ünnepséget szervezte, amelyet vasárnap tartanak, annak emlékére, hogy Tadzsikisztán 10 évvel ezelőtt szakadt el a Szovjetúniótól.

A közép-ázsiai ország függetlenné válása után évekig tartó polgárháború dúlt az oroszok támogatta kormány, és az iszlámista felkelők között. 1997-ben békét kötöttek a szemben álló felek, de idén újra bizonytalanná vált a helyzet. Ismeretlenek április óta a harmadik magas rangú politikust gyilkolták meg a fővárosban. Korábban a belügyminiszter-helyettes és az elnök egy tanácsadója vált orvlövészek áldozatává, írja a BBC.

A tadzsik vezetést erősen támogatják az oroszok, mert az Afganisztán és Oroszország között fekvő állam nagy veszélyt jelentene Oroszoroszág számára, ha a radikális muzulmán csoportok kezére kerülne. Afganisztán felől így is sok kábítószert csempésznek át Tádzsikisztánon, és a szélsőséges iszlámisták térnyerése nagy hatással lehet az Oroszországban élő muzulmánokra, akik a csecsen példát választva megpróbálhatnak függetlenedni Moszkvától.